In cazul unor alegeri parlamentare organizate duminica viitoare, Alianta D.A. PNL-PD ar obtine 48,5 la suta din sufragiile electoratului, in timp ce PSD ar intruni 35,3 la suta, releva un sondaj al Institutului National pentru Studii de Opinie si Mar

In cazul unor alegeri parlamentare organizate duminica viitoare, Alianta D.A. PNL-PD ar obtine 48,5 la suta din sufragiile electoratului, in timp ce PSD ar intruni 35,3 la suta, releva un sondaj al Institutului National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR). Dintre celelalte partide, doar PPRM si UDMR au sanse de a intra in Parlament, fiind cotate cu 6,3 la suta, respectiv 4,8 la suta.
In perioada februarie-mai, Alianta D.A. PNL-PD a scazut in optiunile electoratului cu 7 la suta, de la 56 la suta la 49 la suta, in timp ce optiunile pentru PSD au crescut cu 6 la suta, de la 29 la 35 la suta. De mentionat ca cea mai importanta fluctuatie s-a inregistrat in perioada aprilie-mai, cand Alianta D.A PNL-PD a pierdut 7 procente, iar PSD a castigat 9 procente, de la 26 la suta la 35 la suta.
Voturile s-ar distribui in intreg spectrul politic astfel: Alianta D.A. PNL-PD - 48,5 la suta, PSD - 35,3 la suta, PPRM - 6,3 la suta, UDMR - 4,8 la suta, PC (fost PUR) - 1,7 la suta, PPCD - 1,7 la suta. Electoratul PPRM a inregistrat o usoara scadere de la 8 la 6 la suta, in timp ce UDMR a castigat doua procente, in perioada aprilie-mai, de la 3 la 5 la suta.
Liderul PSD Mircea Geoana este cel mai apreciat presedinte de partid. Dupa Mircea Geoana, care este preferat de 33 la suta dintre intervievati, urmeaza Calin Popescu Tariceanu, cu 17 la suta, Emil Boc, 8 la suta, Marko Belo, 4 la suta, Gheorghe Ciuhandu, 4 la suta, Corneliu Ciontu, 3 la suta, Cosmin Gusa, 2 la suta si Dan Voiculescu, 2 la suta. Un sfert la suta dintre cei intervievati nu apreciaza nici un lider de partid.

Basescu, in scadere de popularitate

Popularitatea presedintelui Traian Basescu a scazut in perioada februarie-mai 2005 cu 6 la suta, de la 65 la suta la 59 la suta, in timp ce Guvernul a pierdut 14 la suta in aceeasi perioada, de la 57 la suta la 43 la suta. Cea mai proasta perioada s-a dovedit a fi aprilie-mai, cand Traian Basescu a pierdut 4 procente, iar Guvernul 11 procente.
In ce priveste activitatea lui Traian Basescu, 12 la suta dintre cei intervievati s-au declarat foarte multumiti si 48 la suta destul de multumiti, iar 29 la suta destul de nemultumiti si 12 la suta foarte nemultumiti. In privinta Guvernului, 5 la suta s-au aratat foarte multumiti si 37 la suta destul de multumiti, iar 40 la suta destul de nemultumiti si 17 la suta foarte nemultumiti. Guvernului ii este imputata ineficienta cu care a actionat in problema inundatiilor, respondentii apreciind activitatea ca fiind destul de ineficienta, in proportie de 39 la suta, acelasi procent inregistrandu-l si cei care considera ca Executivul a actionat total ineficient, iar 21 la suta dintre intervievati au apreciat activitatea ca fiind eficienta.

Biserica ramane institutia cea mai credibila

Biserica ramane institutia cu cel mai mare credit acordat de romani, releva sondajul dat duminica publicitatii. Astfel, in favoarea Bisericii s-au pronuntat 87 la suta dintre romani, a Armatei - 72 la suta, a mass-media - 59 la suta si a Presedintiei - 48 la suta.
Rata increderii in Guvern este de doar 31 la suta, iar Sindicatele se confrunta cu o neincredere din partea populatiei in proportie de 63 la suta si Justitia cu o neincredere de 67 la suta.
Desi sunt neincrezatori in Justitie, 60 la suta dintre intervievati nu au auzit de conflictul dintre ministrul Justitiei, Monica Macovei, si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). In privinta subordonarii procurorilor si judecatorilor, romanii ii vad pe procurori fie in subordinea CSM - 29 la suta, fie in subordinea ministrului Justitiei - 29 la suta, iar 41 la suta nu au nici o opinie legata de acest subiect. In topul neincrederii populatiei se afla Parlamentul - cu 73 la suta.
INSOMAR a realizat in perioada 18-23 mai o ancheta de teren pe un esantion reprezentativ de 1.689 de persoane, in 50 de localitati urbane si 55 localitati rurale din 40 de judete si in Municipiul Bucuresti, eroarea maxima admisa fiind de 2,38 la suta, tehnica folosita fiind cea a sondajului de opinie pe baza de chestionar la domiciliul persoanelor intervievate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.