Omar Hayssam si Mohammad Munaf au primit in noaptea de joi spre vineri mandate de arestare preventiva emise, pentru 29 de zile, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, acuzati fiind de infractiuni la Legea terorismului.
Dupa dezbateri, care a

Omar Hayssam si Mohammad Munaf au primit in noaptea de joi spre vineri mandate de arestare preventiva emise, pentru 29 de zile, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, acuzati fiind de infractiuni la Legea terorismului.
Dupa dezbateri, care au durat cateva ore, judecatorii au decis arestarea preventiva a lui Munaf in lipsa, avand in vedere ca acesta se afla in custodia autoritatilor americane, in timp ce Omar se afla la cel de-al treilea mandat de arestare preventiva, dupa cele emise in urma cu cateva saptamani in legatura cu afacerile sale ilegale de la Foresta Nehoiu, respectiv cea cu capetele de tractor Volvo.
La acest dosar au lucrat ofiteri din SRI, SIE si Crima Organizata si s-au folosit din plin informatii de la FBI. Si in acest moment, mai multi ofiteri romani investigheaza cazul in Bagdad impreuna cu agenti americani. Oricum, este cert ca in afacere sunt implicati si alti cetateni arabi, dar si romani precum Boerica. Acesta din urma a participat la finantarea teroristilor "scapand" afara o parte din banii scosi din returnarile ilegale de TVA.
Curtea de Apel Bucuresti a emis, in noaptea de joi spre vineri, mandate de arestare preventiva pe numele omului de afaceri Omar Hayssam si al lui Mohammad Munaf, in dosarul referitor la rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a cerut, joi seara, judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti emiterea de mandate de arestare pentru infractiuni la Legea privind terorismul, pe numele lui Omar Hayssam si al lui Mohamed Munaf, ne-a comunicat Biroul de Presa al Ministerului Public.
Cererea procurorilor a fost admisa dupa dezbateri care au durat cateva ore, magistratii dispunand emiterea unor mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele celor doi. Astfel, in cazul lui Munaf, mandatul de arestare a fost emis in lipsa, o data ce se afla in custodia autoritatilor americane, in timp ce pentru Omar Hayssam, acesta este cel de-al treilea mandat de arestare preventiva, dupa cele emise in dosarele legate de Foresta Nehoiu si, respectiv, afacerea cu capetele de tractor Volvo.

Investigatii la Bagdad

Potrivit Ministerului Public, in urma monitorizarii activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Omar Hayssam, au rezultat indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak. In acest sens, s-a inregistrat cauza cu nr. 540/P/2005, in care se efectueaza acte premergatoare sub aspectul comiterii unor infractiuni ce intra sub incidenta Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.
Procurorul si ofiterii anchetatori romani aflati la Bagdad pentru a investiga modul in care au fost rapiti si sechestrati cei trei jurnalisti romani si ghidul lor s-au intors in tara marti seara.
La timpul respectiv, surse judiciare ne declarasera ca datele si probele adunate de cei trei anchetatori, procurorul Ciprian Nastasiu de la Parchetul instantei supreme si doi ofiteri de Politie Judiciara, sunt necesare in instrumentarea dosarului penal nr. 540/P/2005, aflat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si legat de rapirea celor trei jurnalisti romani si a ghidului lor, cetatean irakian si american.

Anchetatori protejati

"Date fiind importanta si natura cercetarilor, ancheta este strict confidentiala", sublinia miercuri procurorul general Ilie Botos, precizand ca informatiile obtinute de anchetatorii romani la Bagdad vor fi comunicate Celulei de criza.
De altfel, in prima declaratie oficiala de dupa eliberarea jurnalistilor, presedintele Traian Basescu arata ca va face publice, in doua saptamani, toate datele "ce pot fi facute publice" cu privire la acest caz, subliniind ca a recurs la acest termen pentru a nu pune in pericol viata celor ce au participat la eliberarea jurnalistilor.
Seful statului arata, in aceeasi declaratie, ca un procuror si doi ofiteri de investigatii se afla la Bagdad, dar "nu pentru cetatenii romani", ci pentru anchetarea, in colaborare cu Ministerul de Interne irakian, a modului in care au fost rapiti si detinuti cei trei romani si cetateanul american.
"Am dorit sa avem declaratiile celor arestati luate legal in favoarea Parchetului General, pentru ca primisem anterior declaratiile autoritatilor, dar erau luate dupa tipologia, dupa practica institutiilor irakiene si am dorit sa avem declaratiile celor suspectati a fi participat la rapire, luate cu valabilitatea pentru instantele romanesti", a mai declarat presedintele Basescu.
Astfel, din materialul de urmarire penala si in urma audierii preliminare a suspectilor, anchetatorii au stabilit ca inculpatii au initiat, finantat si coordonat actiunea in urma careia la data de 28 martie 2005 au fost rapiti jurnalistii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanessian.
La data de 4 aprilie 2005, in urma operatiunilor desfasurate la Bagdad de autoritatile irakiene, au fost capturate si retinute noua persoane implicate direct in rapire. Din declaratiile date in calitate de martori ale persoanelor retinute in Bagdad, a rezultat ca actiunea de rapire a fost planificata in Romania.
"Actiunile de rapire si de amenintare savarsite de catre gruparea din Irak au avut ca scop producerea unui puternic impact psihologic asupra populatiei, menit sa atraga atentia asupra inculpatului Omar Hayssam, in calitatea acestuia de eliberator al jurnalistilor, scopul fiind acela de a fi exonerat de raspunderea penala pentru savarsirea mai multor infractiuni de crima organizata si de natura economico-financiara care au produs prejudicii in valoare de zeci de milioane de euro", se mai arata in comunicatul Ministerului Public.

Privatizarea Baneasa si disparitia lui Musetescu

Un alt dosar in care Omar Hayssam este cercetat, alaturi de alti cetateni romani si straini, a fost inregistrat sub nr. 276/P/2004, sirianul fiind acuzat de comiterea unor infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat.
Potrivit Ministerului Public, "aceasta cauza are in vedere activitatea economico-financiara a grupului de firme Manhattan, apartinand invinuitului Omar Hayssam, cercetarile fiind demarate la 4 noiembrie 2004, cand s-au si efectuat perchezitii la domiciliile persoanelor implicate si la sediile firmelor acestora".
La data de 20 aprilie, Parchetul instantei supreme informa ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au inceput urmarirea penala in dosarul nr. 547/D/P/2005, impotriva lui Omar Hayssam si a mai multor functionari din cadrul Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Patrimoniului Statului (APAPS) implicati in privatizarea SC Baneasa SA, prejudiciul estimat pana acum fiind de trei milioane de euro.
Deocamdata, acuzatiile formulate in acest dosar sunt de constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, spalare de bani si inselaciune, simultan efectuandu-se verificari pentru a se stabili daca activitatea celor implicati intruneste elementele constitutive ale infractiunii de subminare a economiei nationale.
De mentionat ca, intamplator sau nu, presedintele APAPS din perioada in care s-a privatizat IPRS, Ovidiu Musetescu, nu prea este de gasit. Surse confidentiale ne-au declarat ca el ar fi disparut de la birou si ca nu a mai fost vazut nici la locuinta din Capitala, nici la casa de vacanta...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.