Situat la intersectia a trei continente, Cipru are o istorie tumultuoasa. Insula a fost insa binecuvantata cu o clima perfecta, cipriotii fiind una dintre cele mai primitoare populatii din regiunea Mediteranei. Vreme de multe decenii, insula a fost t

Situat la intersectia a trei continente, Cipru are o istorie tumultuoasa. Insula a fost insa binecuvantata cu o clima perfecta, cipriotii fiind una dintre cele mai primitoare populatii din regiunea Mediteranei. Vreme de multe decenii, insula a fost teritoriu britanic, oferind azi combinatia perfecta intre relaxare, sporturi acvatice si posibilitatea de a explora minunatele coaste, pentru ca, in nord, Cipru mai are inca un numar mare de situri arheologice si castele medievale. Insula se bucura de lumina soarelui vreme de 300 de zile pe an. Romanii se pot convinge de mirajul insulei prin compania Dac Air, care ofera curse bisaptamanale cu destinatia Larnaca
Coastele inguste sunt scaldate de apele de un albastru clar, unice in intreaga Mediterana. Frumusetea peisagistica oferita de insula este intrecuta, poate, doar de salbaticia coplesitoare a plajelor sale.
La acestea se adauga ospitalitatea populatiei, bucataria savuroasa si variata. Toate aceste ingrediente asigura reteta perfecta pentru o vacanta idilica, atat pentru iubitorii naturii, care pot admira aici o flora si o fauna ce abunda in specii rare, cat si pentru cei care prefera sporturile acvatice ziua si tumultul cazinourilor si al discotecilor, noaptea. De-a lungul coastei de nord, se intinde lantul Kyrenia, acoperit de paduri de pin, al caror miros, alaturi de chiparosi, este una dintre caracteristicile insulei. In aceasta regiune exista o multime de restaurante, iar pitorescul port Kyrenia este locul ideal pentru petrecerea fiecarei seri.
In partea de est, orasul-fantoma Famagusta este renumit pentru plajele sale nesfarsite, acoperite cu un fin nisip auriu, si pentru apele sale cristaline. Nu este de mirare ca aici s-a nascut legenda potrivit careia Caesar i-a daruit insula Cleopatrei ca simbol al dragostei sale.

Bucataria cipriota reflecta influentele istoriei

Ca si istoria insulei, si bucataria cipriota a fost influentata de culturile popoarelor care au stapanit insula. Fiecare fel de mancare are o savoare proprie, reflectand caracterul cipriot. "Yalanci Dolma" (frunze de vita-de-vie umplute cu orez si rosii), "Sis Kebab" (miel marinat, prajit pe carbuni), "Musakka" (straturi de cartofi, carne tocata, acoperite cu branza si coapte in cuptoare de pamant) si "Molohiya", o mancare de origine araba, sunt doar cateva exemple din delicatesele traditionale cipriote. Varietatea bucatariei se datoreaza influentelor sud-europene si a celor din Orientul Mijlociu.
Cea mai vestita mancare cipriota este "meze", un aperitiv compus din diverse salate calde si reci ce combina verdeturile cu carnea si pestele.
O alta atractie a Ciprului sunt cafenelele turcesti existente inca din secolul XV. Turcii pastreaza cu sfintenie secretul unei cafele faimoase in intreaga lume. Regiunea de nord a Ciprului este considerata paradisul restaurantelor. In afara de cafea, in Cipru sunt renumite si baile ("hamam"), prezente in fiecare hotel din tara.

Ayia Napa - Ibiza cipriota

Ayia Napa este alegerea ideala pentru cei care cauta soare, plaja si multa distractie. Micul sat pescaresc, transformat intr-o statiune turistica moderna, cu nenumarate baruri, discoteci si restaurante, magazine si un parc acvatic, ii incanta atat pe copii, cat si pe parinti.
Supranumita, vara, si replica cipriota a Ibizei, Ayia Napa ramane unul dintre putinele locuri cu sezon pe toata durata anului.
Cu toate acestea, fluxul de turisti nefiind tot atat de ridicat, veti gasi aici o oaza de liniste perfecta pentru o vacanta de iarna mediteraneana.

Limassol - martor al istoriei

Taverne si restaurante aglomereaza strazile din Limassol, cel mai important port al insulei si al doilea oras ca marime din Cipru.
Pe langa faima dobandita ca statiune, Limassol este si un important centru viticol, fiind cunoscut ca inima comertului cu vin din intreaga insula. Fasii lungi de plaja, paralele cu soseaua (aproximativ 10 km), Muntii Troodos, un adevarat paravan al orasului, restaurante diverse, ieftine, baruri, discoteci, cafenele, magazine moderne, piete pline cu fructe proaspete, legume, carne si peste, un captivant castel medieval in centrul vechi, renumit prin gazduirea casatoriei lui Richard Inima-de-Leu cu Regina Berengaria, sunt doar o parte dintre atractiile acestui oras.

Legendele mitologice s-au nascut in Cipru

Larnaca, situata pe coasta de sud a insulei, este o destinatie relaxanta, unul dintre cele mai vechi orase locuite din lume. Principala atractie este faleza, ingradita de palmieri si plina de cafenele, restaurante, taverne. La capatul falezei se afla marina si portul, iar la 200 m. distanta, cel mai mare centru comercial al orasului. Paphos, "salasul zeilor", este una dintre cele mai frumoase si atractive destinatii turistice. Capitala a insulei in vremurile romane si locul de nastere al Zeitei Afrodita, Paphos, desi este o statiune turistica, isi pastreaza sarmul antic (vestigiu UNESCO, cu elemente din sec. IV i.Hr, Catacombele regilor - peste 100, renumita casa a lui Dionysos, Castel Bizantin, mozaicuri etc). Bogat in vegetatie - vita-de-vie, plantatii de bananieri -, in plaje nisipoase presarate cu oaze precum Lara Bay, Paphos este deopotriva cautat atat de tineri, cat si de cei mai in varsta. Considerata perla Ciprului, Protaras este o statiune eleganta si atragatoare, constituind o destinatie ideala pentru vacanta.
Va vor atrage cu siguranta plajele aurii adapostite la malurile apelor turcoaz, peisajele frumoase, diversele posibilitati de petrecere a timpului liber, numeroase magazine si binecunoscutele taverne apreciate in special pentru excelenta bucatarie traditionala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.