Peste 150 de angajati ai societatii Petrolsub din Suplacu de Barcau au impiedicat, in cursul noptii de joi spre vineri, reconectarea statiei electrice dupa ce joi intrerupsesera alimentarea cu energie electrica a statiei de epurare a reziduurilor pet
Peste 150 de angajati ai societatii Petrolsub din Suplacu de Barcau au impiedicat, in cursul noptii de joi spre vineri, reconectarea statiei electrice dupa ce joi intrerupsesera alimentarea cu energie electrica a statiei de epurare a reziduurilor petroliere. Angajatii rafinariei au intrat joi in incinta Petrolsub obligandu-i pe electricieni sa decupleze curentul electric. Potrivit liderului sindical Gheorghe Zmole, angajatii au ales aceasta noua forma de protest, dupa multe altele, pentru a forta autoritatile sa urgenteze rezolvarea situatiei rafinariei si, implicit, soarta lor ca salariati.
Protestul celor 400 de angajati care nu primesc salarii, nu pot intra in somaj si nici nu se pot angaja in alta parte a fost determinat si de impiedicarea reorganizarii judiciare prin depunerea, in ultimul moment, a unei contestatii de catre actionarii majoritari, fiind amanata astfel numirea unui administrator judiciar al societatii la inceputul saptamanii viitoare.
Prefectul Ilie Bolojan s-a deplasat joi dupa-amiaza la Suplacu de Barcau impreuna cu seful jandarmilor, Ioan Huluban, pentru rezolvarea situatiei. Bolojan a discutat cu angajatii rafinariei, incercand sa-i determine sa renunte la protest si sa accepte ca pompele sa fie realimentate cu energie electrica. La fata locului au fost mobilizati, joi seara, 150 de jandarmi adusi de la Cluj-Napoca, 30 de jandarmi din Oradea si 20 de politisti. Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Ape Crisuri Oradea (DACO), Anca Petrila, DACO si Agentia judeteana de Mediu Bihor au luat masura monitorizarii zonei. Inspectorii vor ramane in teritoriu atat timp cat exista riscul producerii unui accident ecologic. Prefectura Bihor a informat insa ieri ca, pana la numirea unui administrator judiciar la rafinarie, paza statiei de epurare si a bazinelor cu reziduuri petroliere va fi asigurata de catre Jandarmerie, pentru a se putea evita poluarea raului Barcau. "In momentul de fata situatia este sub control. Nu exista pericol de poluare pentru Barcau si nici canalul colector nu a fost poluat", a declarat Dumitru Tiplea, purtatorul de cuvant al Prefecturii Bihor. Pentru realimentarea statiei de epurare a fost montat un grup electrogen, respectiv pompe de evacuare a apei din bazine.
La 1 aprilie 2005 a expirat contractul de procesare a titeiului, incheiat intre "Petrolsub" Suplacu de Barcau si Compania Nationala "Petrom", rafinaria oprindu-si activitatea. Proprietarii-actionari majoritari ai rafinariei (firmele Eurohouse Bucuresti si Fertinvest din Insulele Virgine - ce detin 43,6% din actiuni, respectiv Euro Trading Chemicals Bucuresti - cu 7,5 procente) refuza preluarea patrimoniului rafinariei si nu au intocmit actele pentru trimiterea in somaj a celor 400 de angajati. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.