Petrolul care tocmai a inceput sa se scurga din Caucaz spre Ceyhan va salva, practic, Occidentul de la dependenta exclusiva de rezervele din Orientul Mijlociu, subliniaza intr-un comentariu cotidianul britanic "The Independent".
Fluxul Baku
Petrolul care tocmai a inceput sa se scurga din Caucaz spre Ceyhan va salva, practic, Occidentul de la dependenta exclusiva de rezervele din Orientul Mijlociu, subliniaza intr-un comentariu cotidianul britanic "The Independent".
Fluxul Baku - Tbilisi - Ceyhan, adauga ziarul, va modifica definitiv piata mondiala de petrol si va determina o crestere a importantei geostrategice a zonei. Productia, asa cum a fost ea proiectata initial, va atinge 1 milion de barili pe zi, ceea ce reprezinta 1 la suta din productia zilnica mondiala. Rezervele de titei ale zonei sunt evaluate la circa 220 miliarde de barili. Citandu-i pe "arhitecti" si investitori in realizarea acestui important proiect, comentatorii ziarului "The Independent" cred ca noua conducta poate asigura astfel aprovizionarea SUA si a Europei cu surse de energie vreme de 50 de ani, ceea ce poate reduce dependenta de titeiul saudit si, in general, de tarile membre ale OPEC. Nu sunt excluse nici posibile preturi mai mici la statiile de benzina. Cotidianul britanic releva, in context, importanta factorilor de ordin politic ce au favorizat alegerea acestei variante pentru construirea conductei. Dupa prabusirea imperiului sovietic, reaminteste "The Independent", Marea Caspica s-a vazut inconjurata de o noua configuratie de state: Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia si Turkmenistan. Rezervele bogate de titei ieftin din zona, ca si pozitia ei la granita dintre Vest si Est au facut din statele respective niste importante "piese pe tabla de sah", cu un rol in alegerea variantei conductei. Pentru ca, reaminteste ziarul, au existat trei variante in competitie: un traseu la nord, prin Rusia, o alternativa la sud, prin Iran si varianta centrala, cea aleasa, prin Caucaz spre Mediterana. Aceasta varianta a fost singura ce garanta investitorilor, respectiv Washingtonului si aliatilor sai, posibilitatea de a controla si garanta securitatea coridorului.
Unii analisti vad in realizarea acestei conducte doar sfarsitul primei faze a "bataliei pentru dominarea Asiei Centrale".
Sunetele victorioase ale fanfarei de la noul terminal al gigantului British Petroleum de la Sangachal, in Azerbaidjan, sustin comentatorii ziarului britanic, ar putea fi considerate premature, dar "jocul se deplaseaza, acum, spre un alt plan, cel al unei conducte transcaspiene, iar apoi spre imensele plaiuri ale Turkmenistanului, Uzbekistanului, Afganistanului si chiar mai departe".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.