In contextul in care ONU a declarat anul 2005 ca An International al Microcreditarii, Programul pentru Dezvoltarea Microintreprinderilor, Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania a organizat la Bucuresti cea de-a 8-a Conferinta Anuala a Institut
In contextul in care ONU a declarat anul 2005 ca An International al Microcreditarii, Programul pentru Dezvoltarea Microintreprinderilor, Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania a organizat la Bucuresti cea de-a 8-a Conferinta Anuala a Institutiilor de Microfinantare, intitulata "Succesul Microfinantarii: Cum sa utilizezi acest succes pentru a maximiza beneficiile pentru clienti?".
In discursul rostit la deschiderea Conferintei, Thomas L. Delare, insarcinat cu afaceri in cadrul ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, a expus principalele probleme cu care se confrunta Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania. In opinia sa, cea mai importanta ramane problema Codului muncii, care, in forma sa actuala, este extrem de greoi si necesita intocmirea a mult prea multe acte, proces ce contribuie la reducerea eficientei IMM-urilor. Cea de-a doua problema este reprezentata de numarul mare de agentii (intre 8 si 10) care efectueaza controale pe durata unui an. Potrivit expunerii sale, activitatea privata trebuie privita ca un "cal de curse care contribuie la dezvoltarea macroeconomiei". "In Romania, IMM-urile au beneficiat de imprumuturi in valoare de 58 de milioane de dolari, si au creat peste 62.000 de locuri de munca", a adaugat el. Problema legislatiei a fost prezenta si in discursul sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, care a precizat ca daca o microintreprindere poate supravietui in contextul unei anumite legislatii, atunci si marile concerne vor supravietui. "Este vremea sa analizam activitatea IMM-urilor si sa le acordam sprijinul de care au nevoie, mai ales ca, in acest moment, ele asigura peste 60 la suta din Produsul Intern Brut si jumatate din locurile de munca de pe piata romaneasca", a mai declarat Scheele.
Prezent la deschiderea conferintei, premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca, in prezent, statisticile arata ca 110.000 de persoane sunt interesate sa imprumute sume mai mici de 25.000 de dolari. "Este o atitudine sanatoasa si un semn ca mediul de afaceri s-a maturizat si este deschis la asumarea riscului. In Romania, industria microfinantarilor a ajuns la un nivel de 54 de milioane de dolari si 15.000 de intreprinderi au beneficiat de microcredite", a precizat Tariceanu. Premierul a mai declarat ca valoarea medie a creditelor este de 3.900 de dolari, ceea ce reprezinta un nivel multumitor, daca se ia in calcul venitul mediu pe economie.
"Microfinantarile aproape ca s-au dublat in ultimii doi ani, iar pana in momentul aderarii, Romania va beneficia de 100 de milioane de dolari pentru microfinantari. In acest an, ne asteptam la o dublare a microfinantarilor in conditiile in care avem o crestere economica care se manifesta ca un <> pentru dezvoltarea IMM-urilor", a spus premierul.
Cei prezenti au salutat, insa, introducerea cotei unice de impozitare, care, potrivit declaratiei premierului, a dus la o crestere a veniturilor de 14 procente in primele patru luni.
Pentru a veni in sprijinul microintreprinderilor, Coalitia societatilor de microfinantare si Agentia pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie au elaborat recent un proiect de lege privind societatile de microfinantare, aprobat de Senat la inceputul acestei luni, si care in prezent se afla spre aprobare la Camera Deputatilor. Conferinta a fost organizata in colaborare cu Centrul de Microfinantare pentru Europa de Est si Comunitatea Statelor Independente din Polonia si USAID. La eveniment au participat peste 450 de persoane din 45 de tari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.