Bursa de Valori Bucuresti ar putea depasi maximele inregistrate in primele doua luni ale anului 2005 de-abia peste 6 luni sau chiar un an de zile, sunt de parere clientii societatii de brokeraj Vanguard, chestionati in legatura cuintervalul de timp i
Bursa de Valori Bucuresti ar putea depasi maximele inregistrate in primele doua luni ale anului 2005 de-abia peste 6 luni sau chiar un an de zile, sunt de parere clientii societatii de brokeraj Vanguard, chestionati in legatura cuintervalul de timp in care bursa ar reveni la randamentul de la inceputul anului.
Astfel, majoritatea acestora, respectiv 29,70 la suta, sunt pesimisti in aceasta privinta, in timp ce un procent asemanator, de 28,88 la suta, estimeaza ca o crestere de amploare s-ar putea realiza peste 3-6 luni. Cei care cred intr-o revenire a BVB intr-un interval de cel mult 3 luni de zile sunt in proportie de 21,30 la suta, iar cei mai pesimisti, care sunt de parere ca trebuie sa mai treaca mai mult de un an pentru a se depasi maximele din februarie, reprezinta 20,12 la suta dintre respondenti. Alin Brendea, director de operatiuni la Societatea de Servicii de Investitii Financiare Prime Transaction, este de parere ca revenirea pietei la volumele inregistrate in februarie s-ar putea face in primul rand in conditiile listarii de noi emitenti, care ar duce automat la cresterea valorii tranzactiilor. Piata autohtona de capital este una lipsita de lichiditate, iar investitorii mari nu se pot manifesta pe ea, investitorii mici fiind cei prezenti in numar mai mare, adauga analistul. De asemenea, este important sa revina si apetitul romanilor pentru investitii bursiere, in prezent, acestia manifestand prudenta pentru cumparare. "In momentul de fata se prevad semnele unei reveniri: cotatiile actiunilor dau imaginea unei piete atractive pentru a cumpara. Cu toate acestea, pana nu se formuleaza un trend de crestere, investitorii nu vin pe piata", sustine Brendea, adaugand ca acest paradox se datoreaza unei culturi bursiere mai putin dezvoltate in tara noastra. Investitorii romani sunt reticenti si actioneaza doar in momentul in care apar informatii pozitive in piata. Alin Brendea prognozeaza si pentru perioada urmatoare o evolutie linistita a pietei de capital. Un prim semn ca zilele cu tranzactii de mare amploare s-ar intoarce a fost evolutia de saptamana trecuta, cu valori ridicate ale tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti, in piata resimtindu-se reveniri ale unor investitori importanti care au achizitionat pachete mai insemnate de actiuni.
Valoarea totala tranzactionata a urcat cu 75 la suta fata de saptamana precedenta, pana la nivelul de 1.215 miliarde lei, schimburile cu actiuni ale SIF-urilor dominand net bursa. Media zilnica a valorii transferurilor a urcat catre nivelul de 243 miliarde lei pe sedinta, sedinta de vineri - in care au fost schimburi cu peste 450 miliarde lei - amintind investitorilor de perioada bursei de la inceputul anului. Cu toate ca, dupa doua luni de corectie, bursa da semne ca isi revine, lichiditatea nu a mai atins valorile record din luna februarie, maximul istoric fiind stabilit in sedinta din data de 14 februarie, cand schimburile s-au cifrat la 932,2 miliarde lei.
In sedinta de tranzactionare de ieri, piata bursiera si-a continuat evolutia modesta, cu o slaba sustinere din partea cumparatorilor, insa fara presiuni mari nici la vanzare. Indicii au inregistrat scaderi generalizate, cel mai mult coborand BET-FI, cu 2,81 la suta, in timp ce BET si BET-C au inregistrat scaderi de 2,53, respectiv 2,63 la suta. Valoarea totala de tranzactionare s-a situat la 147 miliarde de lei, cu mult peste rulajul zilei precedente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.