Conform unor declaratii recente ale oficialitatilor europene din domeniul energetic, incercarea de a crea o piata unica pentru electricitate s-a oprit in Europa de Est, ca urmare a capacitatilor reduse destinate exportului din Polonia, Ungaria si Ceh
Conform unor declaratii recente ale oficialitatilor europene din domeniul energetic, incercarea de a crea o piata unica pentru electricitate s-a oprit in Europa de Est, ca urmare a capacitatilor reduse destinate exportului din Polonia, Ungaria si Cehia, transmite Mediafax.
Pentru liberalizarea schimbului pe intregul continent, au precizat reprezentantii companiilor de energie din Germania, vor trebui reduse diferentele in privinta capacitatilor de export.
"Exista o serie de riscuri si obstacole si acestea reduc posibilitatea liberalizarii comertului", a afirmat Jaroslav Dibowski, director executiv al Casei cehe de comert Entrade.
Reprezentantii companiilor considera ca preturile energiei, in special cele stabilite de Cehia si Germania pentru schimburile dintre cele doua state, au cunoscut un avans major in acest an, in principal ca urmare a fluctuatiilor productiei obtinute de centralele eoliene.
In momentul de fata, analistii considera Polonia drept cea mai lichida piata din estul Europei, iar ca urmare a acestui fapt se asteapta o puternica dinamizare a activitatii sale in urmatorii ani.
In ceea ce priveste Ungaria, situatia este asemanatoare cu cea din restul statelor din regiune.
"Ungaria are potential sa devina punctul de legatura dintre vestul si estul Europei", a declarat Benedikt Messner, seful operatiunilor E.ON pentru estul Europei, adaugand ca acest lucru ar putea fi totusi impiedicat de capacitatile reduse destinate exportului. Importator traditional din Polonia si Cehia, Ungaria a inceput sa cumpere cantitati semnificative de electricitate din statele din sud-estul Europei, inclusiv din Romania, a adaugat Messner. Importurile din aceasta regiune au dus la scaderea preturilor sub nivelul celor din Germania, ceea ce ar putea determina diminuarea acestora si in nord-estul Europei.
Comertul cu electricitate din centrul si sud-estul Europei se afla in plina dezvoltare, dupa conectarea retelei din aceasta regiune la cea europeana.
La sfarsitul anului trecut, statele conectate la Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), printre care si Romania, au unificat cele doua zone in care era impartit sistemul UCTE, astfel incat au devenit posibile transferurile de electricitate intre toate tarile membre. Ar trebui amintit ca reteaua UCTE din zona Greciei, Serbiei si Muntenegru, Macedoniei, Albaniei si a unei parti din Bosnia-Hertegovina a fost separata in 1991 de restul sistemului, din cauza conflictelor din fosta Iugoslavie.
Aceste state au constituit cea de-a doua zona sincron a UCTE, care a functionat in paralel cu prima zona, a carei granita estica includea Ungaria, Croatia si Bosnia-Hertegovina.
Conform ultimelor estimari ale analistilor, statele balcanice si Comisia Europeana vor semna un tratat in acest an pentru crearea unei piete regionale in sud-estul Europei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.