Privatizarea Bancii Comerciale Romane va presupune vanzarea unei cote de cel putin 50 la suta plus o actiune din capitalul social total, la care s-ar putea adauga si un pachet de 11,8 la suta din actiuni vandute pe piata de capital, au declarat surse
Privatizarea Bancii Comerciale Romane va presupune vanzarea unei cote de cel putin 50 la suta plus o actiune din capitalul social total, la care s-ar putea adauga si un pachet de 11,8 la suta din actiuni vandute pe piata de capital, au declarat surse din Ministerul Finantelor, citate de Mediafax.
Actiunile vor fi vandute, prin negociere cu selectie de oferte, catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o astfel de institutie. Cota de cel putin 50 la suta plus o actiune va fi constituita din pachetul ramas in proprietatea statului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Corporatia Financiara Internationala (IFC) la Banca Comerciala Romana (BCR). Pretul de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar nu va putea fi mai mic decat cel platit pentru rascumpararea totala sau partiala a actiunilor vandute catre BERD si IFC. Potrivit surselor citate, in cazul in care va mai ramane un pachet de actiuni in proprietatea statului, acesta va fi vandut pe piata de capital, in limita a cel mult 11,8 la suta din capitalul social al bancii. Ionut Popescu, ministrul Finantelor, a declarat, luni, ca Guvernul are in vedere listarea pe Bursa de Valori Bucuresti a unor pachete de actiuni de la Banca Comerciala Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni, dupa finalizarea proceselor de privatizare. In opinia lui Popescu, cele doua procese vor fi incheiate pana la sfarsitul primului trimestru din 2006. Ministrul Finantelor a aratat ca la BCR ar putea ramane in proprietatea statului, dupa privatizare, un pachet de cel mult 12 la suta din capital, in timp ce la CEC pachetul oferit spre vanzare investitorului strategic va reprezenta intre 51 la suta si 75 la suta. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este principalul actionar al BCR cu 36,88 la suta din capitalul bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25 la suta plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari. Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8 la suta din titluri, SIF Oltenia, cu 6,11 la suta, SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania, SIF Moldova si SIF Muntenia, fiecare cu cate 6 la suta.
La inceputul acestui an, Guvernul a facut publica intentia de a scoate la vanzare ultimul pachet de actiuni detinute la BCR, o serie de banci importante, precum grupul german HVB, Deutsche Bank si Unicredit, exprimandu-si deja interesul pentru cumpararea acestuia. Procesul de privatizare a BCR ar urma sa fie incheiat pana la sfarsitul primului trimestru din 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.