Nu numai ca Traian Basescu nu renunta la alegerile anticipate, mai mult, a gasit si termenul
potrivit pentru organizarea lor, toamna acestui an. Argumentele lui Calin Popescu Tariceanu, care afirma ca Bruxelles-ul nu vede cu ochi buni anticip

Nu numai ca Traian Basescu nu renunta la alegerile anticipate, mai mult, a gasit si termenul
potrivit pentru organizarea lor, toamna acestui an. Argumentele lui Calin Popescu Tariceanu, care afirma ca Bruxelles-ul nu vede cu ochi buni anticipatele, n-au avut nici un ecou la Cotroceni. Traian Basescu sustine ca nu exista vreo demonstratie care sa-l convinga ca scrutinul inainte de termen nu este necesar.
Bineinteles ca, cel putin la nivel declarativ, presedintele nu-l scoate din acest joc pe premier, mai ales ca seful statului nu are mijloace constitutionale sa dizolve Parlamentul decat daca este in acord cu primul-ministru. "Acum, ca s-a terminat criza ostaticilor, o sa am discutii, o sa fac analize, fara sa fiu un om care va vrea alegeri anticipate cu orice pret chiar daca i se va demonstra ca nu sunt necesare. Dar as vrea sa vad demonstratia", a explicat, miercuri seara, intr-o dezbatere, Traian Basescu.
El a adaugat ca, avand in vedere ceea ce este de facut pana la 1 ianuarie 2007, dar mai ales dupa aceea, este extrem de important ca alianta de guvernamant sa aiba o majoritate solida in Parlament.
Insa in acest moment numai Traian Basescu pare a fi singurul care vede "beneficiile" anticipatelor. La Palatul Victoria, dar si in Parlament nimeni nu mai este convins ca alegerile inainte de termen sunt o solutie. PNL, UDMR si PUR nu vor anticipate, iar PD il sfatuieste pe Tariceanu sa se inteleaga cu Basescu.
Daca la inceputul acestui an liberalii cantau pe aceeasi voce cu presedintele, "balbele" primelor luni de guvernare, care au avut drept consecinta si o pierdere masiva si rapida de procente in sondaje, i-au facut sa se razgandeasca. Alianta se teme ca declansarea anticipatelor ii poate scoate de la guvernare, mai ales ca, teoretic, nu se pot baza pe un candidat-locomotiva cum a fost, anul trecut, Traian Basescu.
Argumente valabile, in principiu, si pentru partenerii de guvernare. La alegerile din decembrie, UDMR a trecut cu emotii pragul electoral, iar situatia Uniunii conduse de Marko Bela nu s-a schimbat foarte mult in ultimele luni.
Electoratul maghiar este in continuare impartit intre moderatii UDMR si radicalii lui Laszlo Tokes. Problema PUR este si mai complicata. Declansarea alegerilor anticipate ar putea face ca umanistii lui Dan Voiculescu sa ramana pentru urmatorii patru ani la usa Parlamentului.
Nici opozitia nu este foarte dornica de alte alegeri. PSD n-a fost de acord de la inceput, iar dupa schimbarile de la Congres cu atat mai putin. Pesedistii nu pot recupera in doua-trei luni pierderile cauzate de trecerea lui Ion Iliescu pe linie moarta. Asta in conditiile in care fostul sef al statului nu pleaca din partid. Oricum, in acest moment, PSD ar risca sa piarda electorii fideli lui Ion Iliescu, in favoarea PPRM, care a ramas singura formatiune cu un mesaj justitiar. Socoteala neluata insa in calcul de popularii lui Corneliu Vadim Tudor. PRM, transformat de putina vreme in PPRM, trece printr-o faza de reorganizare si redefinire doctrinara.
Argumentul in favoarea anticipatelor este ca astfel s-ar putea crea o majoritate parlamentara stabila. Insa este sustinut doar de Traian Basescu, pentru ca premierul Tariceanu si-a sfatuit colegii de partid sa fie, in acelasi scop, deschisi oricarui senator sau deputat al opozitiei, dornic sa sara in barca puterii. In ultima perioada, s-au vazut si rezultatele. Senatorii Mihai Lupoi (ex-PRM) si Neculai Apostol (PSD), precum si deputatii Mihai Malaimare si Traian Dobre au intarit flancul liberal din Parlament.

PNL: Mai important este Raportul de tara

La toate acestea se adauga faptul ca, cel putin deocamdata, Alianta nu a intampinat in Parlament probleme prea mari, fapt care-i sustine pe liberali sa transfere problema pe un alt palier. PNL considera ca problema alegerilor anticipate nu face parte din agenda politica pentru ca Executivul are ca prioritate respectarea termenilor integrarii stabiliti cu Uniunea Europeana, afirma liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu.
"Mai important este ca Raportul de tara pentru Romania, intocmit de Comisia Europeana, sa fie favorabil Romaniei si sa permita aderarea efectiva la 1 ianuarie 2007. Iar pentru aceasta este necesara adoptarea, in urmatoarea perioada, a unui impresionant numar de acte normative", precizeaza el.
In opinia liberalilor, Guvernul trebuie sa functioneze eficient pentru ca integrarea sa se faca la timp si in conditii cat mai favorabile.
PNL constata ca, pana in prezent, partidele parlamentare ale coalitiei guvernamentale si-au respectat obligatiile asumate si nu se intrevad semne care sa puna in pericol stabilitatea acesteia, mai afirma Nicolaescu.
Pana cand Traian Basescu isi va impune punctul de vedere, liderii Aliantei vorbesc doar despre o posibila remaniere/restructurare. Cand va avea loc aceasta, Calin Popescu Tariceanu se abtine sa dea un raspuns clar deocamdata. '' Aceasta este optiunea primului-ministru de cand e numit in functie pana cand ii expira mandatul. Si o exercit atunci cand consider necesar. Cand o sa fie necesar o sa va anunt", s-a multumit sa comenteze ieri premierul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.