Crizele succesive din Ucraina in aprovizionarea cu combustibil, ca urmare a cresterii considerabile a pretului, dar si a diminuarii rezervelor de petrol, in general, au determinat Guvernul de la Kiev sa ia in discutie elaborarea unei strategii care s

Crizele succesive din Ucraina in aprovizionarea cu combustibil, ca urmare a cresterii considerabile a pretului, dar si a diminuarii rezervelor de petrol, in general, au determinat Guvernul de la Kiev sa ia in discutie elaborarea unei strategii care sa reduca dependenta tarii de importurile de surse de energie din Rusia.
Insusi presedintele Viktor Iuscenko (a relatat din Kiev corespondentul cotidianului "Pravda"), s-a angajat in aceasta campanie, o prima masura ceruta de el Guvernului fiind stabilizarea pietei produselor petroliere. Recente masuri administrative ale primului-ministru Timosenko, ce impuneau limite ale preturilor la combustibili sau la cantitatile livrate, au avut efecte negative, inclusiv disparitia de la benzinarii a carburantilor. Timosenko a mers, dupa cum se stie, pana la a acuza Rusia ca, prin preturile ridicate percepute la petrolul livrat Kievului, mult mai mari decat cele de pe piata mondiala, este raspunzatoare de criza de energie a acestei tari. Aceste declaratii l-au nemultumit pe presedintele Iuscenko, iar in ultimele zile au circulat chiar zvonuri - dezmintite insa oficial - ca presedintele ar fi cerut demisia Iuliei Timosenko.
Viktor Iuscenko a facut din obtinerea independentei energetice a tarii sale unul din obiectivele cruciale ale mandatului sau. Enuntand unele elemente ale strategiei sale, a mentionat inclusiv renuntarea la conducta petroliera Odesa-Brody, care permitea trecerea petrolului rusesc spre Marea Neagra, atragerea investitorilor straini care sa ajute Ucraina la prospectarea si extragerea unor mai mari cantitati din rezervele proprii de gaze si titei, construirea de noi conducte, rafinarii si crearea unei companii petroliere nationale integrate (NOC).

Ucraina vrea sa-si schimbe statutul de importator de energie

Ideea lui Iuscenko este aceea de a transforma reputatia tarii sale, care detine importante resurse naturale de energie, din importator in stat capabil sa-si acopere necesarul propriu de energie si chiar sa exporte. Cateva cifre, reproduse de "Pravda", prezinta capacitatea Ucrainei de a-si acoperi necesarul de energie. Astfel, ea produce 84.000 barili titei pe zi, dar consuma 430. 000 barili. Produce 710 miliarde picioare cubice gaze naturale (1 picior - 30,5 cm) si consuma 2. 850 milioane picioare. Produce 90,7 milioane tone carbune zilnic si consuma 95 milioane tone. Produce 180 miliarde kilowati-ora energie electrica si consuma 158 miliarde kw-ora zilnic. In strategia sa, Iuscenko are in vedere inclusiv capacitatea Ucrainei de a extrage mai mult carbune si gaze naturale, ceea ce ar contribui simtitor la reducerea dependentei de Rusia in plan energetic, cu efectul logic - consolidarea independentei politice castigate in 1991. In ceea ce priveste gazele naturale, Guvernul de la Kiev a declansat de la inceput eforturi pentru aducerea unor parteneri europeni la un consortiu care sa administreze si sa dezvolte sistemul de tranzit din Ucraina (GTS), prin care trec 85 la suta din exporturile de gaze naturale rusesti. Sistemul are nevoie de investitii si modernizare, lucru pe care-l cauta acum Iuscenko.
El nu a dorit o companie mixta cu Rusia pentru construirea unei noi conducte, ci cu una europeana, pentru a contrabalansa astfel influenta Gazprom.
In ceea ce priveste petrolul, crizele din ultimul timp au determinat Kievul sa ia in consideratie atragerea unor investitii straine care sa ajute la obtinerea unor noi furnizori de titei, inclusiv din zona Marii Caspice, din Kazahstan, Azerbaidjan.
Surse externe sunt cautate si pentru construirea unor rafinarii proprii. Drumul spre acest obiectiv este considerat de analistul ziarului "Pravda" unul "dificil", dat fiind ca ani de-a randul Ucraina si Rusia au avut, in domeniul energetic, o relatie simbiotica, Ucraina fiind teritoriul prin care petrolul si gazele naturale rusesti au tranzitat spre Europa, completand in acelasi timp consumul ucrainean.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.