Deficitul contului curent a atins, in primul trimestru al acestui an, 899 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 85,7% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut. Potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romani
Deficitul contului curent a atins, in primul trimestru al acestui an, 899 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 85,7% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut. Potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), diferenta nefavorabila este alimentata, in continuare, de schimburile de bunuri si servicii, unde Romania are un deficit, dupa primele trei luni, de 1,17 miliarde de euro, in crestere cu 80% fata de intervalul ianuarie-februarie si cu 62% comparativ cu primul trimestru din 2004. Comparativ cu anul trecut, serviciile au trecut de la un surplus de 5 milioane de euro, la un deficit de 132 de milioane de euro.
Pe de alta parte, transferurile curente inregistreaza o plafonare, sumele remise de rezidenti plasandu-se la 598 de milioane de euro, cu numai 19% mai mari decat in primele trei luni din 2004. Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat, la 31 martie 2005, nivelul de 20,45 miliarde de euro, in crestere cu 13% fata de finele lui 2004. Datoria externa publica si public garantata s-a plasat, la 31 martie 2005, la 10,64 miliarde de euro si a reprezentat 52,1% din datoria externa pe termen mediu si lung (fata de 55,5% la 31 decembrie 2004). Datoria externa negarantata public a crescut in primele trei luni cu 15%, pana la la 8,84 miliarde de euro. La sfarsitul lunii martie, soldul depozitelor pe termen mediu si lung constituite de straini in Romania a atins 963 de milioane de euro, nivel mai mare de 2,5 ori fata de cel inregistrat la 31 decembrie 2004. BNR a liberalizat, la 11 aprilie, accesul nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt, iar pentru a pregati aceasta actiune, banca centrala a redus semnificativ ratele dobanzilor la depozitele in lei. Pe de alta parte, oficialii bancii centrale au sustinut ca o buna parte din fondurile straine care urmareau valorificarea diferentialului de dobanda au intrat in Romania inainte de liberalizare, folosind "vehicule speciale". De asemenea, investitorii mai putin sofisticati, care au in vedere dezvoltarea unor proiecte in Romania au adus mai devreme fondurile necesare plasandu-le in depozite bancare. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.