Subprefectul de Timis, Marossy Zoltan, care este si presedinte al comisiei pentru distribuirea ajutoarelor, a stabilit, pe baza unor analize elaborate de Institutul pentru Statistica, "cosul lunar" de hrana al sinistratului, informeaza Rompres. In ac
Subprefectul de Timis, Marossy Zoltan, care este si presedinte al comisiei pentru distribuirea ajutoarelor, a stabilit, pe baza unor analize elaborate de Institutul pentru Statistica, "cosul lunar" de hrana al sinistratului, informeaza Rompres. In acest cos intra 12 alimente de baza: 5 kg de cartofi, 7 kg de legume conservate, 1 kg de zahar, jumatate kg de gemuri, 4 litri de apa minerala, 4,2 kg de carne conservata, un litru de ulei, 10 kg de paine, jumatate kg de margarina. Branzeturile sunt putine si perisabile, iar rezerva de faina ajunge pentru 6 saptamani. Cosul poate fi modificat la interventia prefectului, daca situatia o impune. Prefectura Timis a anuntat ca nu doreste infometarea sinistratilor, ci doreste sa evite o eventuala criza de alimente. Sinistratii din Timis, care nu locuiesc la rude, sunt luati in evidenta Prefecturii Timis pentru a beneficia de alimentele trimise de Guvernul Romaniei. Deoarece asigurarea hranei pentru persoanele calamitate din Timis va fi o problema de durata, care s-ar putea prelungi pana in iarna, subprefectul Marossy Zoltan a informat ca autoritatile trebuie sa cunoasca exact numarul acestora pentru a putea fi introdusi in programul de asistare. Luarea in evidenta a acestor persoane se va face doar in baza unei adeverinte eliberate de primarii localitatilor de resedinta unde domiciliaza sinistratii prin care li se atesta aceasta calitate. Numarul acestora va fi, probabil, in jurul cifrei de 2500 de persoane.
Pompe din Finlanda
Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat ca 20 de pompe submersibile finlandeze, de capacitate mica, vor scoate apele din satele din Timis, afectate de inundatii, informeaza Mediafax. Prefectul a precizat ca pe langa pompe, Guvernul finlandez a trimis, prin intermediul Ministerului roman de Interne, 11 generatoare electrice, peste o suta de echipamente impermeabile pentru militarisi trei sute de pelerine. Atat pompele, cat si celelalte ajutoare, au fost aduse cu avionul, iar in prezent se afla pe Aeroportul International Timisoara, impreuna cu cativa specialisti finlandezi care vor asista la folosirea pompelor. Prefectul a spus ca pompele au o capacitate mica, de doar 90 de metri cubi pe ora, si ca vor fi utilizate la scoaterea apei din casele inundate ale oamenilor. In prezent, in Timis functioneaza 55 de pompe aduse de maghiari, nemti, austrieci si de o firma romaneasca, alaturi de cateva ale sucursalei ANIF.
Reparatii la diguri
Constructorul digului de la Intorsura Buzaului, afectat de inundatii, este responsabil de situatia creata, alaturi de proiectant, si va trebui sa remedieze deficientele, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. "Solutia de proiectare nu a fost cea adecvata si nici constructorul nu a respectat ce era in proiect. Vorbim de o lucrare in garantie, terminata in 2004, si constructorul va trebui sa remedieze deficientele", a spus Borbely. El a amintit ca, in urma inundatiilor, digul s-a surpat, iar apa a patruns in zonele care trebuia sa fie protejate. In localitatea mentionata, un dig de aparare construit in 2004 pe malul raului Buzau a fost afectat de ape la inceputul lunii mai. Digul are o lungime de circa 3,5 km si a fost construit din piatra de cariera. In urma viiturilor, in sapte locuri au cazut bolovani, digul fiind distrus pe o lungime de un kilometru. Lucrarea a fost executata anul trecut de societatea COIS Romania SRL Bucuresti, pe baza unui proiect intocmit de Aquaproiect. Valoarea investitiei se ridica la 33 de miliarde de lei, printr-un program al Bancii Mondiale.
Noua proiectanti pentru case
Ministerul Transporturilor, Constructiei si Turismului (MTCT) a selectat noua firme, din 28 de ofertanti, pentru proiectarea caselor din zonele afectate de inundatii din Banat, a declarat ieri, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. Proiectele selectate - case realizate din zidarie, structuri din lemn sau din metal - sunt cele mai bune solutii tehnice si se incadreaza specificului local.
In ceea ce priveste constructia in sine, Borbely a declarat ca firmele vor fi selectate pana pe 10 iunie, pe 15 iunie se vor incheia contractele, urmand ca lucrarile sa inceapa pe 20 iunie. Reprezentantii MTCT spun ca vor fi cel putin zece firme de constructii pentru casele din Banat, astfel incat lucrarile sa fie finalizate pana la inceputul iernii.
Programul de constructie a peste 1000 de case afectate de inundatii beneficiaza de fonduri, de prima urgenta, in valoare de aproape 25 de milioane de euro. Lucrarile la case vor fi demarate, pentru inceput, in localitatea Gataia, si vor fi extinse pe masura ce apele se vor retrage. (L.M., C.S., C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.