Imensul deficit comercial va influenta negativ ritmul cresterii economice a SUA in acest an, se arata intr-un studiu dat publicitatii luni de National Association for Business Economics din Washington, citat de Associated Press. In ciuda optimismului
Imensul deficit comercial va influenta negativ ritmul cresterii economice a SUA in acest an, se arata intr-un studiu dat publicitatii luni de National Association for Business Economics din Washington, citat de Associated Press. In ciuda optimismului presedintelui Fed, Alain Greenspan, care zilele trecute se arata convins ca America va "inghiti" si socul actual al preturilor la petrol, economia americana, evaluata prin Produsul Intern Brut, va creste in 2005, potrivit studiului, cu 3,4 la suta, fata de 3,6 cat se estimase anterior. Expertii de la National Association for Business Economics cred ca prognozele lor, mai mici decat cele initiale, sunt o consecinta a "inrautatirii situatiei balantei comerciale". Deficitul comercial al SUA, care anul trecut a ajuns la imensa suma de 617 miliarde de dolari, este in opinia autorilor studiului, un subiect politic foarte sensibil pentru administratia Bush. Aceasta, afirma Carl Tannenbaum, conducatorul grupului de experti care au elaborat studiul mai sus mentionat, deoarece deficitul comercial ar putea ajunge anul acesta la 662 miliarde de dolari.
Daca prognozele incluse in studiu se vor dovedi corecte, ritmul de crestere a PIB se va reduce de la 4,4 la suta cat a fost in 2004, la 3,4 la suta, ceea ce - spun expertii - va fi, oricum, rezonabil. Tannenbaum considera ca, totusi, economia americana functioneaza bine, ritmul ei de crestere fiind suficient pentru a permite o imbunatatire a pietei locurilor de munca.
Cifre anterioare ce prognozau o crestere a somajului cu 5,5 la suta, nu va ajunge anul acesta decat la 5,2 la suta. Pe frontul inflatiei este prevazuta o crestere a preturilor cu 2,8 la suta, fata de cifra initiala de 2,2 la suta.
Cauza principala a acestei evolutii este, in opinia autorilor studiului, mentinerea pretului petrolului la 46 dolari barilul, fata de prognoza anterioara de 40 dolari pentru anul in curs. Anul trecut, preturile de consum in SUA au crescut cu 3,3 la suta, cea mai mare crestere inregistrata din anul 2000.
Pentru a tine sub control inflatia, a precizat Tannebaum, Rezervele Federale vor continua, probabil, sa mentina - pe termen scurt - ratele dobanzilor la nivel mai inalt, mai ales ca, anul trecut, si echipa lui Alain Greenspan a majorat ratele dobanzilor de opt ori, chiar daca doar cu cate un sfert de procent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.