Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a atras atentia, zilele acestea, printr-un comunicat de presa reluat de Mediafax, ca investitorii straini incep sa isi retraga banii din Rusia din cauza temerilor privind implicarea excesiva a
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a atras atentia, zilele acestea, printr-un comunicat de presa reluat de Mediafax, ca investitorii straini incep sa isi retraga banii din Rusia din cauza temerilor privind implicarea excesiva a statului in economie. Increderea investitorilor din Rusia a fost afectata de amestecul statului in dezmembrarea grupului petrolier Iukos, in cursul anului trecut, dar si de solicitarea recenta a presedintelui Vladimir Putin, adresata Guvernului, de a asigura controlul national asupra domeniilor strategice ale economiei.
Potrivit BERD, datele economice confirma preocuparea ca anumiti investitori parasesc Rusia. "Este clar ca in perioada 2003-2004 a avut loc o intensificare a iesirilor de capital din Rusia... si acest fapt reflecta cresterea nesigurantei mediului de afaceri", a spus Steven Fries, din cadrul BERD, cu ocazia reuniunii anuale organizate la Belgrad.
Dupa cum subliniau si reprezentantii BERD, o contributie semnificativa la cresterea neincrederii mediului de afaceri din Rusia a avut-o in special cazul Hodorkovski. Procesul, inceput in octombrie 2003, printr-o ''arestare teatrala'' - dupa cum o cataloga la acea vreme presa straina - a lui Mihail Hodorkovski si Platon Lebedev, pare sa tina la nesfarsit, verdictul fiind amanat de la o zi la alta, ''din cauza excesului de zel'' de care vor sa dea dovada judecatorii. Se incearca, de fapt, pe de o parte, crearea impresiei unui verdict intemeiat, iar pe de alta parte, abaterea atentiei presei de la scandalul provocat. Imediat dupa arestarea lui Hodorkovski, in decembrie, Rosneft a achizitionat compania Iugansk, divizie a Iukos, printr-o procedura de executare silita, fapt ce a dus la cresterea datoriilor Rosneft cu peste 20 de miliarde de dolari, dar si la dezmembrarea colosului Iukos. De curand, aceeasi companie petroliera de stat, Rosneft, a renuntat la fuziunea cu Gazprom, preferand achizitionarea unui pachet majoritar din actiunile sale. Or, acest lucru Guvernul rus si l-a inlesnit prin impunerea de restrictii pentru accesul investitorilor straini la actiunile Gazprom. Nu ar trebui uitat nici scandalul provocat saptamana trecuta de atitudinea Guvernului de la Moscova fata de Ucraina, scandal in care primul-ministru ucrainean, Iulia Timosenko, a acuzat Rusia de ''sabotaj economic'' prin restrictionarea exporturilor de petrol. Secretarul de stat, pe probleme de energie, al Statelor Unite, Sam Bodman, care planuieste zilele acestea o vizita la Moscova, intentioneaza la randu-i sa ridice problema companiei Iukos si pe cea a incalcarii statului de drept in Rusia, se arata intr-un comunicat Reuters de ultima ora. Drept consecinta a acestei implicari ''brutale'', BERD se asteapta ca ritmul de crestere economica din Rusia sa se diminueze la 5,2 la suta in 2005, de la 7,1 la suta anul trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.