Pentru a doua sedinta consecutiv, lichiditatea pietei de capitals-a situat la niveluri ridicate, in sedinta de ieri volumul de tranzactionare depasind pragul de 300 miliarde de lei. Ca si in sedinta de vinerea trecuta, mare parte a volumului a fost r
Pentru a doua sedinta consecutiv, lichiditatea pietei de capitals-a situat la niveluri ridicate, in sedinta de ieri volumul de tranzactionare depasind pragul de 300 miliarde de lei. Ca si in sedinta de vinerea trecuta, mare parte a volumului a fost realizat pe segmentul SIF-urilor, cu actiunile acestor emitenti realizandu-se transferuri de peste 250 miliarde de lei, adica peste 83 la suta din rulajul total. Spre deosebire de sedinta de tranzactionare de vineri, ieri, piata bursiera a intrat pe o panta descendenta, toti indicii inregistrand scaderi.
Impactul cel mai mare a avut loc pe segmentul SIF-urilor, BET-FI consemnand o depreciere de 5,91 la suta, dupa ce, in ultimele trei zile, aceste titluri au inregistrat cea mai mare crestere. Variatii negative au avut si ceilalti indici bursieri, BET-ul depreciindu-se cu 0,62 la suta, iar BET-C, cu 0,56 la suta, piata fiind dominata de data aceasta de vanzatori. SIF Banat-Crisana continua sa fie cel mai tranzactionat emitent de la bursa, cu un rulaj de 146,3 miliarde de lei, aferent unui volum de 10,3 milioane actiuni, adica circa 2 procente din capitalul social. Cursul SIF Banat-Cisana a inregistrat, insa, variatii negative de mare amploare, si anume de 8,16 la suta, inchizand la un pret de 13.500 lei pe actiune. SIF Oltenia a fost, la randul ei, extrem de tranzactionata, cu schimburi cifrate la 48 miliarde de lei, urmata de SIF Moldova, cu un rulaj de 36,4 miliarde de lei. Si acesti emitenti s-au depreciat, ieri, destul de mult, cu 5,15 procente in cazul SIF Oltenia, si 3,57 la suta in cazul SIF Moldova.
Finalul saptamanii trecute a adus valori ridicate ale tranzactiilor, in piata resimtindu-se reveniri ale unor investitori importanti care au achizitionat pachete mai insemnate de actiuni, valoarea totala tranzactionata urcand cu 75 la suta fata de saptamana precedenta pana la nivelul de 1.215,64 miliarde de lei, schimburile cu actiuni SIF Banat Crisana dominand net bursa. Media zilnica a valorii transferurilor a urcat catre nivelul de 243 miliarde de lei pe sedinta, sedinta de vineri in care au fost schimburi cu peste 450 miliarde de lei amintind investitorilor de perioada bursei de la inceputul anului.
Toti indicii pietei au crescut semnificativ in saptamana trecuta, SIF-urile fiind motorul care a condus la cresterea pietei de capital. Indicele BET a castigat 5 la suta saptamana trecuta, pe fondul urcarii cotatiilor BRD-Groupe Société Générale si Petrom, ambii emitenti avand aprecieri saptamanale de peste 9,5 la suta. Indicele BET-Compozit a urcat cu 4,33 la suta, pe piata resimtindu-se un optimism al cumparatorilor, care s-au grabit sa-si refaca stocurile de actiuni.
Indicele BET-FI a avut cea mai spectaculoasa apreciere saptamanala castigand 15,67 la suta, pe fondul vehicularii unor variante optimiste prin presa fata de o posibila ridicare a pragului maxim de detinere pe cale parlamentara. Saptamana trecuta, 34 de emitenti au inregistrat cresteri fata de doar 14 care s-au depreciat. Cei mai fericiti au fost actionarii SIF Banat-Crisana, cotatia acestuia urcand cu 24,58 la suta, atingand 14.700 lei, urmata de cea a Aerostar Bacau, cu un plus de 22,86 la suta pana la 43.000 lei, si de actiunile Bermas Suceava, cu o apreciere saptamanala de 18,52 la suta, atingand nivelul de 32.000 lei pe actiune.
Brokerii se asteapta pentru saptamana in curs la o revenire a volumelor la bursa si la o evolutie mai stabila decat cea de saptamana trecuta, nefiind excluse marcari de profit si stagnari sau chiar usoare coborari pe emitentii care au crescut prea mult, fapt care s-a si intamplat in sedinta de ieri. Razvan Pasol, director general al SSIF Intercapital Invest, este de parere ca, in cazul in care la bursa vor reveni valorile ridicate ale schimburilor, atunci semnalele sunt pozitive si putem fi increzatori in evolutia viitoare a pietei de capital autohtone.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.