Marea Britanie a amenintat ca va respinge orice acord asupra bugetului comunitar pe termen lung, pentru a-si apara rabatul de care beneficiaza in privinta contributiei sale la acesta, transmite Mediafax. "Acest rabat a fost justificat in 1984, cand a
Marea Britanie a amenintat ca va respinge orice acord asupra bugetului comunitar pe termen lung, pentru a-si apara rabatul de care beneficiaza in privinta contributiei sale la acesta, transmite Mediafax. "Acest rabat a fost justificat in 1984, cand a fost acordat. Este complet justificat si acum si nu vom ezita sa facem uz de dreptul de veto daca va fi necesar", a declarat ministrul britanic de Externe, Jack Straw, inaintea ultimei runde de negociere cu omologii sai.
Pe de alta parte, incheierea unui acord asupra bugetului in urmatoarea luna a devenit improbabila, dupa infrangerea zdrobitoare inregistrata in alegerile regionale din Germania de social-democrati si care ar putea conduce la organizarea de alegeri generale anticipate.
Liderii europeni ar fi trebuit sa ajunga la un acord asupra bugetului pe perioada 2007-2013 in cursul summit-ului din 16-17 iunie, dar pozitiile lor continua sa fie divizate, iar diplomatii afirma ca nu au avut loc progrese in cursul discutiilor de duminica seara.
Cei mai mari sase contribuabili, in frunte cu Germania, au solicitat mentinerea cheltuielilor la nivelul actual de 1 la suta din Produsul National Brut (PNB), sub cel de 1,14 la suta propus de Comisia Europeana.
Presedintele Executivului european, Jose Manuel Barroso, a declarat ca majorarea cheltuielilor este esentiala pentru finantarea extinderii catre est a blocului comunitar, pentru promovarea competitivitatii si imbunatatirea securitatii la frontiere. "Lipsa ambitiei este dezamagitoare si ne poate costa mult in privinta credibilitatii", a spus Barroso referitor la propunerile de diminuare a cheltuielilor prevazute in buget facute de Presedintia luxemburgheza. Autoritatile din Luxemburg au propus saptamana trecuta inghetarea rabatului de care beneficiaza britanicii in privinta contributiei la bugetul Uniunii, la nivelul existent inainte de extindere, de circa 4,6 miliarde de euro, si reducerea treptata a acestuia, pana in 2008.
Franta si alte state au solicitat stabilirea unei date pentru eliminarea treptata a rabatului care a fost acordat, in 1984, drept compensatie Marii Britanii, care primea o cota mai mica din bugetul agricol al UE ce reprezenta, la acea data, 75 la suta din bugetul comunitar.
In prezent, Marea Britanie se numara printre cele mai bogate state, iar subventiile agricole reprezinta mai putin de 45 de procente din cheltuielile comunitare.
Propunerea de compromis a Presedintiei luxemburgheze sugereaza reducerea cheltuielilor pentru ajutoarele regionale si pentru activitatile de cercetare si dezvoltare si ar putea conduce la depasirea cheltuielilor agricole, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.