Prima mea intalnire cu crevetii a fost ratata. Imi era destul de neclar cum dintr-un specimen asmanator cu un racusor (sau cu un homar, daca vreti), se puteau face acele pastile care se aflau in cutiile din magazin. Cu siguranta va amintiti. Le pu

Prima mea intalnire cu crevetii a fost ratata. Imi era destul de neclar cum dintr-un specimen asmanator cu un racusor (sau cu un homar, daca vreti), se puteau face acele pastile care se aflau in cutiile din magazin. Cu siguranta va amintiti. Le puneai intr-un ceaunel cu ulei incins si observai imediat cum se umfla. Interesant era efectul pe care-l aveau atunci cand le mancai: simteai ca ti-au prins limba. Si totusi, imi placea atat de mult gustul incat treceam cu usurinta peste acest inconvenient.
Dara€¦ am vazut intr-o zi si cum arata ""de-adevaratelea"" crevetii. La fel ca si celelalte fructe de mare, ei sunt foarte bogati in calciu si proteine. Daca vrei sa-i prepari, trebuie mai intai sa le indepartezi carapacea, coada si tractul digestiv. Pot fi fierti, prajiti, copti si de cele mai multe ori se servesc alaturi de orez. Antologica ramane scena din filmul ""Forrest Gump"", in care ti se pare ca enumerarea delicateselor din creveti nu se va sfarsi niciodata, oricat de disperat ai deveni.
""Crevetele este un fruct de mare. Poti sa-l prajesti, sa-l fierbi, sa-l frigi, sa-l sotezi. Exista kebab cu creveti, creveti creole, creveti gumbo, prajiti usor in tigaie, pratiti in tigaie la foc iute. Sunt creveti cu ananas si creveti cu lamaie, creveti cu nuca de cocos, creveti cu ardei iute, supa de creveti, tocana de creveti, salata de creveti, creveti cu cartofi, burger cu creveti, sandvis cu creveti..."" Si cu siguranta as mai putea continua.
Exista trei tipuri principale de creveti, in functie de mediul in care traiesc: de apa dulce, rece sau calda. Cei de apa dulce sunt si cei mai mari (ajung pana la 30 de centimetri si cantaresc chiar si 500 g), iar carapacea este de culoare albastra. Din ei se prepara o reteta numita Scampi. Crevetii se trec prin pesmet sau unt si apoi se prajesc intr-o tigaie cu ulei, la foc iute. Se servesc, de cele mai multe ori, alaturi de chipsuri din cartofi. Crevetii de apa rece traiesc la mare adancime, acolo unde temperatura este din ce in ce mai scazuta. Se spune despre ei ca au gustul cel mai bun. Exista doar doua tipuri de astfel de creveti: unul traieste in oceanele din emisfera nordica, iar celalalt in Pacificul de Sud. Crevetii de apa calda sunt specifici Asiei si de cele mai multe ori carnea lor este alba si are un gust dulceag.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.