De asemenea, ar putea fi introdus un pret de referinta in cazul produselor care pot fi cumparate si fara reteta, respectiv cele prescrise gratuit pentru copii, gravide si lauze

Rectificarea bugetara este una dintre primele solutii pent
De asemenea, ar putea fi introdus un pret de referinta in cazul produselor care pot fi cumparate si fara reteta, respectiv cele prescrise gratuit pentru copii, gravide si lauze

Rectificarea bugetara este una dintre primele solutii pentru evitarea unui nou blocaj la eliberarea medicamentelor compensate si gratuite, ceea ce inseamna 2000 demiliarde de lei incasate peste estimari si fondul de rezerva al CNAS, de 5000 miliarde de lei, a declarat ieri Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Alte surse de venit ar fi introducerea unui pret de referinta in cazul medicamentelor care pot fi cumparate si fara reteta, respectiv OTC, dar din care fac parte cele mai multe produse prescrise gratuit pentru copii, gravide si lauze.
"Pana acum, nu a existat nici un control vizand preturile produselor OTC. Dar, pentru ca cel mai mare consum de medicamente gratuite erau din aceasta categorie, autoritatile au hotarat introducerea unui pret de referinta in cazul produselor prescrise fara bani copiilor, gravidelor si lauzelor. Prin acest nou sistem, va fi inregistrata o economie de 500-600 de miliarde de lei'', a mai spus presedintele CNAS. El a adaugat ca economiile aduse sistemului in cazul produselor in dolari, ale caror preturi au scazut din aprilie, dupa eliminarea marjei de risc valutar si stabilizarea cursului, reprezinta intre 10 si 15 la suta din cheltuielile cu aceste produse la vechile tarife.
In primul trimestru al anului 2005, 10 la suta din farmacii au epuizat fondurile pentru intregul an 2005, iar peste 60 la suta au depasit plafonul de cheltuieli pentru primele doua trimestre, a mai anuntat presesintele CNAS.
In plus, in 2003 cheltuielile totale la medicamente compensate si gratuite au fost de 7.660, 8 miliarde de lei, 66,4 la suta din valoarea totala a consumului reprezentand produsele fara bani.
In 2004, consumul total de compensate si gratuite a fost de 16.114,9 de miliarde de lei, 63 la suta din pondere fiind pentru produsele fara bani.
In primul trimestru din 2004, au fost prescrise 5,7 milioane de retete, aproape jumatate pentru compensate si tot atat pentru gratuite. In acelasi interval al lui 2005, au fost prescrise 7,3 milioane de retete, 3,5 gratuite si 3,8 compensate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.