Centrala sindicala "Cartel Alfa" ii cere premierului Calin Popescu Tariceanu, printr-o scrisoare deschisa, sa consulte partenerii sociali si sa ia urgent masuri privind abonamentul la gaz si majorarea tarifelor la utilitati, pentru a evita conflictel
Centrala sindicala "Cartel Alfa" ii cere premierului Calin Popescu Tariceanu, printr-o scrisoare deschisa, sa consulte partenerii sociali si sa ia urgent masuri privind abonamentul la gaz si majorarea tarifelor la utilitati, pentru a evita conflictele sociale. Bogdan Hossu, presedintele confederatiei, sustine ca introducerea de accize la energia electrica, taxa pe consumul de gaz metan si cresterea nejustificata a preturilor la utilitati au ca efect cresterea inflatiei si a preturilor tuturor produselor.
Sindicalistii considera ca aceste cresteri de preturi la energie nu sunt justificate atat timp cat, la ora actuala, pretul energiei electrice in Romania il depaseste pe cel din alte tari care sunt acum membre ale UE, cum ar fi Cehia sau Ungaria. "Aceste costuri sunt din ce in ce mai greu de suportat de catre marea masa a salariatilor, ale caror venituri raman la un nivel foarte scazut", a declarat liderul Cartel Alfa.
Potrivit lui Hossu, privatizarea distributiei utilitatilor duce la cresterea tarifelor, in ciuda scaderii cursului de schimb. "Cresterile nejustificate de preturi au efecte negative si asupra capacitatii unitatilor economice de a rezista pe piata, cu consecinte sociale majore, prin pierderea masiva de locuri de munca", spune Hossu.
"Nerezolvarea acestor probleme pe calea dialogului si a negocierii va conduce inevitabil la acutizarea starii de nemultumire a populatiei, avand drept consecinte declansarea unor actiuni de protest", avertizeaza sindicalistii.
Confederatia ii cere premierului sa inceapa de urgenta discutii cu partenerii sociali, pentru a rezolva problemele determinate de "cresterea nejustificata a preturilor la utilitati (energie electrica, gaz metan, energie termica), inmultirea taxelor indirecte, precum si de politica cursului de schimb. Sindicalistii ii solicita prim-ministrului sa intervina "prin mecanisme legislative sau interpelari ale ministrilor pe domeniile economice si financiare", pentru a impiedica declansarea unui conflict social "cu consecinte negative majore, atat in plan social, cat si economic".
Pe de alta parte, Blocul National Sindical a anuntat ca va declansa proteste daca abonamentul la gaz nu va fi anulat, avand in vedere costurile pe care le presupune, mai ales ca, la 1 iulie, pretul gazelor va creste cu opt la suta.
Introducerea abonamentului la gaze a provocat o disputa politica intre putere si opozitie, liderul PD Emil Boc sustinand ca decizia a fost luata de Guvernul Nastase, in timp ce fostul secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu, neaga, spunand ca nu a fost luata o asemenea masura. Masura este contestata acum la unison si de putere si de opozitie, alaturi de Eugen Bejinariu (PSD) si Emil Boc, alti trei reprezentanti ai coalitiei majoritare - Radu Berceanu (PD), fost ministru al Industriilor, Mihai Antonie (PNL), fost director general al Distrigaz Nord si Gyorgy Frunda (UDMR), inaintand un proiect de lege pentru anularea acestui abonament.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.