Cresterea preturilor din aprilie, inflatia revenind la un nivel de 10%, a echivalat cu o majorare a dobanzilor la titlurile de stat.
Cea mai consistenta crestere au inregistrat-o randamentele bonurilor cu scadenta la cinci ani. Daca in martie
Cresterea preturilor din aprilie, inflatia revenind la un nivel de 10%, a echivalat cu o majorare a dobanzilor la titlurile de stat.
Cea mai consistenta crestere au inregistrat-o randamentele bonurilor cu scadenta la cinci ani. Daca in martie acestea erau remunerate cu o dobanda de 6,5%, luna acestea ele au urcat la 7,8%. Bancile au incercat sa profite de aceasta situatie, insa Finantele au decis sa se imprumute in primele doua saptamani din aceasta luna cu 2.585 miliarde fata de o valoare initiala a emisiunilor de 3.000 miliarde de lei. Dobanda la bonurile cu scadenta la trei ani a crescut la randul sau de la 6,75%, in martie la 8%. Acest nivel al randamentului a multumit M.F. care s-a imprumutat, in aceeasi perioada, cu 2.229,5 miliarde, comparativ cu valoarea initiala a emisiunilor de 2.000 miliarde de lei. Nivelul de 8% este unul folosit si de banca centrala, care atrage leii din piata monetara la o dobanda de 8% pe an, in timp ce nivelul oficial al dobanzii de politica monetara este mentinut la 12,5% pe an. Randamentul oferit de BNR nemultumeste insa bancile. Yn conditiile in care piata este supralichida, nivelul dobanzilor cu care sunt remunerate depozitele clientilor este dictat de banca centrala, procentul de 7,5%/ an pentru depozitele la o luna reprezentand un maxim. Potrivit datelor BNR, dobanzile medii platite de banci pentru economiile atrase se plaseaza in intervalul 6,22% - 9,81%. Intorcandu-ne la licitatiile de titluri de stat din primele doua saptamani ale acestei luni, observam ca bonurile la doi ani au avut cea mai mai stabila evolutie. Randamentul lor s-a mentinut la 7,5%, valoare stabila din martie, fata de varful de 8,9% din februarie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.