In primul trimestru, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,13% din PIB, respectiv de 3.710,2 miliarde lei, cam tot atat cat trebuie sa dea guvernul pentru zonele afectate de inundatii din judetul Buzau.
Ministrul lucrarilor

In primul trimestru, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,13% din PIB, respectiv de 3.710,2 miliarde lei, cam tot atat cat trebuie sa dea guvernul pentru zonele afectate de inundatii din judetul Buzau.
Ministrul lucrarilor publice, Gheorghe Dobre, a estimat costurile refacerii infrastructurii Drumului national Buzau - Brasov, blocat in urma alunecarilor de teren produse ca urmare a ploilor abundente, la 1 milion de euro, aceasta fiind, insa, o estimare preliminara.
Excedentul dispare astfel dintr-un foc, iar cheltuielile neprevazute nu se opresc aici.
Guvernul va fi nevoit sa finanteze si un proiect de constructii de case in zonele afectate de inundatii, in valoare de 24 de milioane de euro, care trebuie incheiat pana la inceputul iernii.
"Rectificarea bugetara era aproape terminata pana sa apara problema inundatiilor. Mai multe ministere, printre care cel al Mediului, Transporturilor si Agriculturii, au solicitat resurse suplimentare.
Au aparut noi cheltuieli, care ar putea afecta deficitul bugetar. Am fost nevoiti sa reluam un pic calculele", a afirmat recent ministrul finantelor, Ionut Popescu.

Tinta de deficit bugetar, incerta pe fondul unui an agricol compromis

Tot din cauza inundatiilor este aproape sigur ca vom avea un an agricol compromis.
Nu mai putin de 75.153 de hectare de teren agricol au fost calamitate, iar ploile nu s-au oprit inca.
Programul de guvernare prevede in mod expres subventionarea primelor de asigurare si plata despagubirilor pentru calamitati naturale de la buget, dar pe langa acesti bani Romania trebuie sa se gandeasca acum si la resurse pentru importul de produse agricole pentru asigurarea rezervelor, in special de cereale.
Productia agricola are relevanta in cazul deficitului bugetar din cel putin inca un punct de vedere. In 2004, pe fondul anului agricol favorabil, a fost inregistrat un ritm accelerat de crestere economica, mai mare de opt procente din PIB.
Un an 2005 slab din punct de vedere al agriculturii va afecta decisiv cresterea economica.
Daca PIB-ul nu creste, guvernului ii va fi cu atat mai greu sa "stranga" deficitul bugetar la 0,7% ca pondere in PIB, tinta negociata si asa indelung cu Fondul Monetar.

Salariile incep sa iasa la suprafata

Revenind la ultimele date privind bugetul, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, excedentul bugetar a fost generat, in principal, de bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale si de bugetul asigurarilor de somaj, ceea ce inseamna cel mai probabil ca o parte din venituri au iesit la suprafata in urma schimbarilor de ordin fiscal.
Astfel, veniturile totale, in primele trei luni ale anului 2005, au fost in suma de 190.409,1 miliarde lei, comparativ cu 160.407,6 miliarde lei in perioada similara a anului 2004, iar cheltuielile au totalizat 186.698,9 miliarde lei, fata de 163.624,9 miliarde lei in primul trimestru din 2004.

Incasarile din impozitul pe venit au scazut cu 3%

Veniturile bugetului general consolidat au fost cu 18,7% in termeni nominali sau cu 9% in termeni reali mai mari fata de veniturile realizate in acelasi interval din 2004.
Cresteri insemnate de venituri se observa la impozitul pe profit, contributiile de asigurari sociale si taxa pe valoarea adaugata.
Incasarile la impozitul pe venit au scazut in termeni reali cu 3% fata de perioada corespunzatoare a anului 2004.
Potrivit ministerului, scaderea a fost insa mai redusa decat se estimase initial.
Ca urmare, pe baza colectarilor din ultima perioada, estimarea anuala a veniturilor din acest impozit, convenita cu FMI, a fost revizuita in crestere cu 7%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.