La petitia pentru eliberarea simbolica a Europei de trecutul nazist si cel comunist lansata de ZIUA, s-au alaturat ieri mai multe organizatii: Organizatia Ecologica de Tineret SalvaEco din Republica Moldova, Fundatia Culturala Timpul condusa de scrii
La petitia pentru eliberarea simbolica a Europei de trecutul nazist si cel comunist lansata de ZIUA, s-au alaturat ieri mai multe organizatii: Organizatia Ecologica de Tineret SalvaEco din Republica Moldova, Fundatia Culturala Timpul condusa de scriitorul Liviu Antonesei, Revista Viata Cultelor, Fundatia Romania-Renastere, Fundatia Tismana, Romanian World Wide Group. Petitia impotriva tiraniei naziste si sovietice in Europa si pentru o noua conferinta de la Ialta poate fi semnata la adresa http://www.petitiononline.com/CivicAct/ petition.html. (D.E.)
Papa Benedict al XVI-lea a condamnat ferm nazismul si comunismul, ideologii atee care "au insangerat istoria umanitatii prin acte de o violenta si barbarie nesfarsite". In urma vizionarii la Vatican a filmului "Karol, povestea unui om devenit Papa", Suveranul Pontif s-a intrebat "Cum sa nu citesti la lumina unui providential proiect divin faptul ca, unui pontif polonez ii succede la tronul Sfantului Apostol Petru un cetatean al Germaniei, tara in care regimul nazist s-a putut afirma cu extrema virulenta, atacand apoi natiunile vecine, printre care si Polonia?"
Filmul, in regia lui Giacomo Battiato, parcurge perioada vietii lui Karol Wojtyla, de la invazia nazista a Poloniei din 1939, urmata de represiunea Bisericii in timpul regimului comunist pana la alegerea sa la catedra Sfantului Apostol Petru. In timpul proiectiei din sala Paolo VI a Palatului Apostolic, Papa Benedict al XVI-lea s-a unit de nenumarate ori aplauzelor publicului - format din cardinali, politicieni si oameni de cultura italieni - care isi exprimau aprecierea pentru scenele cele mai emotionante: represiunea poporului polonez si "aberantul genocid al poporului evreu".
Astfel, in mod semnificativ, un Papa polonez si un Papa german isi unesc vocile in condamnarea nazismului si comunismului. Benedict al XVI-lea a amintit reconcilierea dintre episcopii polonezi si cei germani, survenita la Roma, in timpul Conciliului Vatican II, ca un exemplu elocvent al iertarii crestine. "Iertam si cerem iertare" - au fost cuvintele episcopilor germani cu aceasta ocazie. "Fie ca gestul lor sa constiuie un exemplu pentru noi toti pentru a construi pe bazele iertarii impacarea si pacea intre oameni", a evidentiat Sfantul Parinte. Iertand, insa, a avertizat Ratzinger, "avem datoria sa amintim tinerilor ce forme de nemaiintalnita violenta pot asuma dispretul fata de fiinta umana, precum si violarea drepturilor sale esentiale".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.