Potrivit New York Times, Pentagonul incearca sa convinga Casa Alba de necesitatea amplasarii unor arme in spatiu, pentru a apara sistemele de sateliti americani.
Informatiile potrivit carora Washingtonul intentioneaza sa se angajeze intr-un pr

Potrivit New York Times, Pentagonul incearca sa convinga Casa Alba de necesitatea amplasarii unor arme in spatiu, pentru a apara sistemele de sateliti americani.
Informatiile potrivit carora Washingtonul intentioneaza sa se angajeze intr-un proces de militarizare a spatiului au starnit reactia prompta a Moscovei, intrucat ecuatia raporturilor si jocurilor globale de putere ar risca sa se altereze substantial. Un articol aparut, la 19 mai, in cotidianul The New York Times, afirma ca Pentagonul incearca sa convinga Casa Alba de necesitatea amplasarii unor arme in spatiu, pentru a apara sistemele de sateliti americani. Potrivit publicatiei, administratia americana pregateste o revizuire a unei directive prezidentiale din 1996 care privilegia utilizarea spatiului in scopuri pasnice.

Obiectii exprimate in intreaga lume...

In replica, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a sustinut ca revizuirea nu reprezinta "o schimbare substantiala" in politica Statelor Unite referitoare la militarizarea spatiului. "Sustinem principiul unei explorari pasnice a spatiului si exista tratate in vigoare pe care continuam sa le respectam", a declarat McClellan. Responsabilii militari cu rang inalt si ai agentiilor spatiale din Uniunea Europeana, Canada, China si Rusia au obiectat in mod public fata de ideea superioritatii spatiale americane. Ei cred ca "Statele Unite nu detin spatiul si nimeni nu este proprietar al spatiului".

... reactii dure la Moscova

Reactia Moscovei a fost cea mai virulenta. Intr-un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times, E. Ermakov, consilier al Ambasadei Rusiei la Washington, a evocat chiar posibilitatea recurgerii la forta in eventualitatea in care SUA trec la implementarea unor programe de inarmare spatiala. La randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Iakovenko, a declarat, vineri, ca Moscova se opune categoric amplasarii oricarui tip de arme in spatiu. Pentagonul incearca de mai mult timp sa obtina aprobarea dezvoltarii unor diferite programe spatiale. Daca administratia democrata a fostului presedinte Bill Clinton a privit cu reticenta aceste proiecte, George W. Bush a fost mai deschis, alocand chiar fonduri dedicate cercetarii in domeniu. Este drept ca experimentele vizau numai dezvoltarea tehnologiei, si nu amplasarea propriu-zisa de armament. Pentru anul 2002, de pilda, bugetul apararii a prevazut acordarea a 165 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unui laser antiracheta pe baza de fluorura de hidrogen care sa poata fi instalat pe satelitii americani.
In aceste conditii, analistii avertizeaza ca militarizarea spatiului este inevitabila si ca va conduce la o noua cursa a inarmarilor. De altfel, John Collins, analist superior la Biblioteca Congresului SUA, formula inca din 1989, in lucrarea "Fortele Militare ale Spatiului: urmatorii 50 de ani", principiul potrivit caruia "cine stapaneste spatiul circumterestru domneste peste Pamant".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.