Directorul general in CE pentru piata interna si servicii, Alexander Schaub, a declarat, ieri, ca Romania trebuie sa faca eforturi importante pentru a avea un sistem eficient al achizitiilor publice pana la 1 ianuarie 2006, in caz contrar fiindu-i pe
Directorul general in CE pentru piata interna si servicii, Alexander Schaub, a declarat, ieri, ca Romania trebuie sa faca eforturi importante pentru a avea un sistem eficient al achizitiilor publice pana la 1 ianuarie 2006, in caz contrar fiindu-i periclitat accesul la fonduri de peste 6 miliarde de euro.
Schaub a precizat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti, ca problemele pe care le va discuta cu autoritatile romane vizeaza un domeniu larg, de la dezvoltarea sistemului bancar, pana la implementarea standardelor contabile. El a adaugat ca pregatirile in aceste domenii trebuie incheiate, pentru ca Romania sa devina membra a UE la 1 ianuarie 2007, in caz contrar existand posibilitatea punerii in aplicare a clauzei de salvgardare.
Oficialul european a apreciat ca Romania a facut progrese in transpunerea legislatiei europene in cea interna, dar ca "testul" pentru Romania il reprezinta crearea capacitatilor administrative si juridice pentru a pune in practica acquis-ul comunitar.
"Nu este suficient sa fi tiparit multe pagini in Monitorul Oficial, conteaza daca aceste reguli sunt aplicate eficient", a declarat Alexander Schaub.
El a precizat ca, in privinta Romaniei, il preocupa doua probleme specifice: implementarea regulilor de achizitie publica si aplicarea regulilor privind proprietatea intelectuala si industriala.
Schaub a precizat ca a fost data atentie unor contracte mari acordate in Romania fara organizarea de licitatie, respectiv cele incheiate cu firmele Bechtel si EADS. "Aceste situatii nu constituie semnale utile din punct de vedere politic", a adaugat el.
Raspunzand unei intrebari, Alexander Schaub a spus ca, in prezent, Romania nu este membra a UE si, prin urmare, nu este obligata din punct de vedere juridic sa respecte legislatia comunitara.
El a adaugat ca "este mai mult o chestiune de bun simt", aratand ca aplicarea regulilor privind achizitiile publice reprezinta o modalitate de a folosi eficient resursele publice.
"De indata ce Romania va deveni membra a UE si va trebui sa puna in aplicare regulile existente la nivel comunitar privind achizitiile publice, Comisia Europeana se va asigura ca acestea sunt respectate", a mai spus oficialul european, subliniind ca sanctiunile in acest sens presupun interzicerea accesului la fonduri comunitare in cazul proiectelor care nu respecta regulile privind achizitiile publice.
In privinta aplicarii regulilor privind proprietatea intelectuala si industriala, Schaub a afirmat ca nivelul de piratare, falsificare a programelor de software, muzica, filme si altele este "mult prea mare" in Romania. El a adaugat ca sunt necesare actiuni ferme si eficiente ale autoritatilor romane pentru diminuarea acestui fenomen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.