Ministrul Monica Macovei nu a ramas fara replica dupa ce Adrian Nastase s-a plans europenilor de modificarile ce vor fi aduse legilor privind Justitia. Intr-un comunicat remis ieri, Macovei demonteaza punctual acuzatiile sefului Camerei Deputatilor.

Ministrul Monica Macovei nu a ramas fara replica dupa ce Adrian Nastase s-a plans europenilor de modificarile ce vor fi aduse legilor privind Justitia. Intr-un comunicat remis ieri, Macovei demonteaza punctual acuzatiile sefului Camerei Deputatilor. Mai mult, ea ii aduce aminte lui Nastase ca problemele cu care se confrunta Justitia romana, sesizate si de Uniunea Europeana, au fost mostenite de la Guvernul pe care l-a condus Nastase pana in decembrie anul trecut.
"Ministerul Justitiei reaminteste ca procesul de aderare nu a fost incheiat astfel incat sa se asigure integrarea Romaniei o data cu cele 10 state in 2004 si ca Guvernul Adrian Nastase nu a putut sa incheie capitolul 24 JAI, in decembrie 2004, decat cu o clauza de salvgardare", se precizeaza in document. Acesta este motivul, spune ministerul condus de Macovei, pentru care s-a decis aplicarea unor masuri de reforma a Justitiei care sa evite activarea acestei clauze si de aceea s-a decis amendarea reglementarilor din domeniul Justitiei.
In scrisoarea adresata acum doua zile comisarului Franco Fratini, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene, Adrian Nastase semnala situatia "extrem de dificila" cu care se confrunta Justitia romana in prezent din cauza "presiunilor brutale" ale Executivului in scopul modificarii legislatiei si "eliminarii unor garantii fundamentale ale independentei sistemului judiciar".
In replica, Ministerul Justitiei afirma ca nu exercita nici un fel de control asupra carierei si activitatii profesionale a procurorilor si ca acestea ramanand atribute ale Consiliului Superior al Magistraturii.

"Val de rezistenta la schimbare"

Singurul atribut al ministrului Justitiei este propunerea de numire si revocare in functie a procurorilor generali, a adjunctilor acestora si a sefilor de sectii, dar nu in mod arbitrar, ci pe baza unor evaluari obiective ale performantelor profesionale si ale eficientei Parchetelor, se spune in comunicat. "Prin aceasta, subliniaza documentul, dorim sa introducem principiile responsabilitatii si al eficientei. Modificarile propuse nu intentioneaza in nici un fel sa subordoneze Parchetele puterii politice, asa cum ni se reproseaza, ci urmeaza principiul responsabilizarii conducatorilor pentru ineficienta activitatii institutiilor".
Printre scopurile propunerii de modificare a legilor Justitiei se mai numara ocuparea doar prin concurs a functiilor de conducere la nivelul Instantelor si al Parchetelor si eliminarea posibilitatii ocuparii functiei de judecator sau procuror dupa implinirea varstei legale de pensionar.
"Suntem constienti ca exista un val de rezistenta la schimbare din partea unor segmente din sistemul judiciar si politic. Modificarea reglementarilor din domeniul Justitiei este o necesitate pentru a asigura atat independenta reala, cat si eficienta Justitiei", se mai afirma in comunicat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.