Angrosistii si comerciantii de cereale din Romania, alaturi de producatorii agricoli, au sesizat Consiliul Concurentei in legatura cu modul in care sunt distribuite cantitatile de grau de la rezerva de stat unor companii care activeaza in acest secto

Angrosistii si comerciantii de cereale din Romania, alaturi de producatorii agricoli, au sesizat Consiliul Concurentei in legatura cu modul in care sunt distribuite cantitatile de grau de la rezerva de stat unor companii care activeaza in acest sector.
"De peste patru ani, stocurile de grau din rezerva de stat sunt folosite de autoritatile publice pentru interventii neloiale pe piata, contrar reglementarilor in vigoare in ceea ce priveste concurenta si functionarea pietelor produselor agricole si agroalimentare'', se arata intr-o sesizare transmisa Consiliului Concurentei de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Asociatia Patronala a Angrosistilor de Cereale (ANCER) si Asociatia Romana a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA).
In plus, Consiliul Concurentei nu s-a autosesizat, apreciaza reprezentantii celor trei asociatii.
Contactata telefonic, institutia ne-a declarat ca sesizarea in cauza a fost depusa recent si se afla in stadiul de analizare.
Acestia afirma ca se scot mari cantitati de grau din stocurile rezervei de stat si se distribuie unor agenti economici care opereaza pe piata graului in calitate de comercianti sau de utilizatori finali (morari).
Reprezentantii organizatiilor din sector declara ca alocarea cantitatilor s-a facut fara plata, doar pe baza de angajament de restituire, comision, precum si prin constituirea unei garantii banesti.
In acelasi timp, distribuirea nu s-a realizat prin licitatie sau burse de marfuri, asa cum se intampla in tarile comunitare.
Comerciantii spun ca in aceste conditii a fost accentuat dezechilibrul major intre cererea limitata si oferta excedentara de grau de pe piata interna.

Preturile materiei prime scad puternic, cele ale produsului finit raman la fel?

''Dupa aflarea vestii ca se distribuie gratuit grau din rezervele de stat, pretul a coborat la nivelul de 3.500 - 3.700 lei pe kilogram, cererea a scazut semnificativ, dar pretul fainii si al painii nu s-a diminuat'', mentioneaza sesizarea.
Stocurile de grau din depozitele agricultorilor si comerciantilor erau estimate, la inceputul lunii aprilie, la peste doua milioane de tone, in conditiile in care pretul oferit de morari se ridica la circa 4.200 lei pe kilogram.
In acelasi timp, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat a pierdut, prin distribuirea fara plata la un pret de referinta guvernamental de 5.500 lei pe kilogram, importante sume de bani, intrucat pentru perioada de restituire (septembrie 2005) se estimeaza un nivel al pretului mai mic de 3.500 lei pe kilogram.
''S-au adus grave prejudicii materiale atat producatorilor agricoli - care nu mai pot valorifica productia de grau stocata din lipsa de cumparatori la preturi competitive, dar si comerciantilor - care au achizitionat grau, folosind credite bancare'', se arata in adresa asociatiilor.
De asemenea, mai declara conducerile celor trei asociatii, nu exista nici un motiv tehnic pentru a se scoate grau din rezerva de stat, stocurile constituite in ultimii doi ani fiind in stare buna. Cele trei asociatii au mai semnalat aceasta situatie presedintelui tarii, urmand sa fie informate si comisarul european pentru Concurenta, Neelie Koes, si comisarul european pentru Agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.