Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: Comisia tehnica a terminat negocierile.
Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele UGIR: Intre sindicate si patronate mai exista divergente


Patronatele si sindicatele au confirmat oare

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: Comisia tehnica a terminat negocierile.
Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele UGIR: Intre sindicate si patronate mai exista divergente

Patronatele si sindicatele au confirmat oarecum cu jumatate de gura ca negocierile pe marginea principiilor noului Cod al muncii au fost finalizate. Asta dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul Muncii a anuntat ca partenerii sociali au ajuns la un punct de vedere comun si ca este posibil ca proiectul de modificare a legislatiei muncii sa fie supus dezbaterii Parlamentului luna viitoare.
"Nu s-a terminat nimic. Negocierile pe Codul muncii nu au fost finalizate nici macar in mare parte. Comisia tehnica lucreaza", ne-a spus, ieri, liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin. In contradictie cu afirmatia lui Costin a parut a fi Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, care ne-a declarat ca, recent, comisia care s-a constituit in cadrul Consiliului Economic si Social (CES) a finalizat discutiile. "Acum trebuie reunita partea politica pentru a analiza concluziile la care am ajuns noi, partenerii sociali. Am inteles ca saptamana aceasta va exista o prima intalnire la nivel de decizie politica. Ministerul Muncii, in numele Guvernului, trebuie sa spuna daca e de acord. Cu toate ca pe parcursul negocierilor din cadrul CES am intampinat situatii divergente, punct cu punct au fost analizate toate problemele care ar putea sta in calea finalizarii negocierilor", a spus Hossu. Potrivit ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, care da impresia ca stie ce se discuta la CES, forma finala a proiectului urmeaza sa fie aprobata de conducerile confederatiilor sindicale si patronale, la inceputul saptamanii viitoare. "De saptamana viitoare, speram noi, urmeaza formularea articolelor, impreuna cu partenerii sociali. Vor fi utilizate si recomandarile formulate de Organizatia Internationala a Muncii cu privire la modificarile propuse. De asemenea, medierea punctelor divergente va fi realizata de catre Ministerul Muncii", a precizat Barbu, la finalul saptamanii trecute.

Peste o luna e posibil sa apara ordonanta

La randul sau, prim-vicepresedintele UGIR, Stefan Varfalvi, ne-a anuntat ca negocierile nu s-au terminat, pentru ca au existat puncte care au ramas in discutie.
"Spre exemplu, in privinta duratei contractului individual de munca, Comisia tehnica are un punct de vedere comun numai cu privire la o interpretare a articolului 81, care reglementeaza incheierea pentru o durata determinata a contractului-cadru desfasurarii unor activitati cu caracter sezonier. Aici a aparut interpretarea termenului de sezonier. Adica ce inseamna notiunea de sezonieritate, pentru ca, pe de-o parte, patronatele sustin ca tine de un anumit sezon, in timp ce sindicatele sunt de parere ca sezonul este acea perioada de timp corespunzatoare unui anotimp. Acesta este un subiect care s-a discutat, in privinta caruia nu s-a ajuns neaparat la un punct de vedere comun", a explicat Varfalvi.
Potrivit lui Bogdan Hossu, rezultatul negocierilor dintre partenerii sociali nu este "un alt Cod al muncii".
In opinia sa, "este o imbunatatire a actualului Cod al muncii. Unele structuri de patronate, in mod justificat sau nejustificat au cerut anumite lucruri contrare legislatiei si bunei functionari. E dreptul lor sa ceara, dar asta nu inseamna ca partea sindicala trebuie sa accepte orice aberatie care nu are suport", a mentionat Hossu, care a incheiat spunand ca daca toate partile actioneaza concentrat pe revizuirea legislatiei muncii si "nu se va mai trage de timp", in aproximativ o luna de zile este posibil sa apara ordonanta de urgenta.
Reprezentantii patronatelor se tem ca o data ce Ministerul Muncii va propune Parlamentului modificarea Codului muncii sa nu intervina probleme. "Noi am dorit ca in Parlament sa se analizeze doar punctele care au fost sensibile si pe care le-am considerat ca trebuie modificate.
Daca in articol apare o solicitare de modificare a unei virgule, ca sa fie mai explicit, practic tot articolul va fi pus in fata Parlamentului si s-ar putea intampla sa se produca modificari care ar putea da peste cap munca dusa pe parcursul negocierilor. Astfel am decis sa nu ne legam decat de articole de importanta reala", ne-a spus in final Stefan Varfalvi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.