Primele semne ca inflatia din aprilie va fi mai mare decat prognozele au fost date de BNR, care decidea, la inceputul acestei luni, sa mentina dobanda de politica monetara la 12,5 la suta.
Chiar si dupa anuntarea oficiala a inflatiei, care a r

Primele semne ca inflatia din aprilie va fi mai mare decat prognozele au fost date de BNR, care decidea, la inceputul acestei luni, sa mentina dobanda de politica monetara la 12,5 la suta.
Chiar si dupa anuntarea oficiala a inflatiei, care a revenit la un nivel anualizat de 10 la suta, bancile comerciale nu au raspuns printr-o crestere a dobanzilor la depozite, care la niveluri de maximum 9-10 la suta, dar si mai joase, 7 la suta, au devenit real negative. Adica bonificatia primita este mai mica decat rata inflatiei. In fata unei astfel de situatii, guvernatorul BNR a replicat, saptamana trecuta, ca "dobanzile la depozite au scazut mult prea puternic". El considera ca in perioada urmatoare dobanzile de pe piata ar trebui sa se recupleze cu dobanda de politica monetara a BNR. Adica ar trebui sa creasca usor. Isarescu crede ca bancile se amagesc sperand sa castige, in continuare, din marje mari intre dobanzile la credite si cele la depozite.
"Bancile n-au incotro decat sa reduca substantial dobanzile la creditele in lei. Numai cei care vor merge pe volume mari vor castiga piata", a afirmat guvernatorul BNR.

Sectorul asteapta ca BNR sa remunereze mai bine conturile la o luna

Cu toate acestea, pe piata monetara nivelul dobanzilor interbancare nu a inregistrat schimbari spectaculoase. Cele la un an erau cuprinse, ieri, intre 6,22 - 9,81, fata de 5,98 - 10 la suta, la finele lunii trecute. Aceasta evolutie trebuie pusa si pe seama lichiditatii ridicate din piata, care a rezultat din faptul ca BNR a refuzat, saptamana trecuta, sa atraga depozite cu scadenta la trei luni, considerand dobanda prea ridicata, acceptand pentru depozitele la o luna o dobanda de opt la suta/an. Dealerii bancari explica faptul ca dobanzile sunt reglate de remunerarea aplicata de banca centrala, uitand de ecartul urias dintre dobanda la depozite si cea la credite, care este dubla sau chiar tripla.
Iar daca guvernatorul BNR a declarat ca dobanzile nu au intrat inca pe un palier real negativ, intrucat castigul din economisire trebuie judecat luand in calcul anticipatiile privind inflatia, si nu inflatia din urma, atunci de ce sa se inghesuie bancile sa creasca dobanda?
In schimb, ele au avut "grija" sa solicite dobanzi mai mari la titlurile de stat dupa inflamarea inflatiei din aprilie.
Dealerii spun ca in conditiile in care piata este supralichida, nivelul dobanzilor din piata (si implicit cele practicate in relatia cu clientii) este dictat de nivelul dobanzii la care banca centrala sterilizeaza excesul de moneda. Astfel, pentru a asista la o crestere a dobanzilor, bancile vor astepta ca BNR sa remunereze mai bine depozitele la o luna. In conditiile unei dobanzi de 8 la suta pe an la depozitele plasate la BNR, dealerii spun ca 7,5 la suta este nivelul maxim de dobanda pe care o banca il poate oferi clientilor, astfel incat sa nu iasa in pierdere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.