O noua taxa pe capul romanilor: abonamentul la gaze. Autoritatile au decis modernizarea retelei de gaze. Dar nu oricum, ci cu banii consumatorilor. Fiecare abonat "cotizeaza" pentru bugetul societatilor de gaze cu sume intre 160.000 si 4.000.000 lei

O noua taxa pe capul romanilor: abonamentul la gaze. Autoritatile au decis modernizarea retelei de gaze. Dar nu oricum, ci cu banii consumatorilor. Fiecare abonat "cotizeaza" pentru bugetul societatilor de gaze cu sume intre 160.000 si 4.000.000 lei pe luna, de parca facturile nu erau si asa prea mari. Taxa este obligatorie, asa ca poate guvernantii se gandesc sa ne consoleze pentru banii luati cu inscriptii pe noile conducte de genul "Aici sunt banii dumneavoastra". 4.500 lei pe zi pentru abonamentul la gaze. Aceasta e suma minima pe care o plateste o persoana care beneficiaza de serviciile societatii Distrigaz Sud, cea care furnizeaza gaze naturale in partea de sud a tarii. Nici locuitorii din celelalte zone nu sunt scutiti de acest abonament, numai ca in cazul lor abonamentul e de minimum 3.700 lei pe zi. Despre aceasta taxa nu s-a vorbit prea mult la data de 1 aprilie, atunci cand a fost introdusa. Multa lume a considerat ca a crescut pretul gazelor naturale, iar valurile de scumpiri nu mai iau pe nimeni prin surprindere. Marea lovitura avea sa vina o data cu prima factura de gaze, dupa anuntata majorare.
Marian Ion locuieste intr-un apartament de bloc din Calea Calarasilor, din Capitala. Fiecare apartament e contorizat separat la gaze, iar pana acum factura era de cateva zeci de mii de lei, adica ceea ce se consuma la aragaz. De acum, Marian Ion, ca si vecinii lui, plateste, pe langa consumul de gaze, un abonament lunar de 135.000 lei. "La acest pret mai bine ma debransez de la gaze si imi iau butelie. E mult mai ieftin", spune Marian Ion.
Mult mai grava este situatia locatarilor care utilizeaza gazele naturale la incalzirea locuintei. "Mi s-a facut rau cand am primit factura de gaze. Noi locuim intr-o cladire patru familii si avem un singur contor de gaze. Numai pentru acest abonament trebuie sa platim in plus 4.284.000 lei, fara a fi inclus aici nici un metru cub de gaze consumat. Asta inseamna un milion de lei de familie, ceea ce reprezinta o suma uriasa pentru noi si nu-i gasim justificarea", ne-a spus Stela Georgescu, care are o locuinta intr-o cladire de pe strada Haga, din Capitala. Pentru ca in cladirea respectiva este un singur contor si un contract de furnizare, consumul e mare. in aceasta situatie, abonamentul este de 120.000 lei pe zi.
Reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari - Habitat sunt revoltati. "Decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale nu are nici o legatura cu realitatea. stiam ca se va scoate din pretul metrului cub taxa de dezvoltare si se va introduce un abonament, dar acesta e foarte mare. Sunt situatii aberante in care abonamentul e mai mare decat cantitatea de gaz facturata, ne-a spus Mihai Mereuta, presedintele Ligii. Asociatiile din Ploiesti sunt hotarate sa nu semneze noile contracte. "Ne luam butelii daca nu se modifica abonamentele", spune Ion Stan, reprezentantul Ligii in Ploiesti.
O alta institutie care ar trebui sa ia partea cetateanului, obligat sa dea intre 135.000 si 3.600.000 lei pe luna (valoare la care se adauga TVA) pentru "dezvoltarea sistemului de distributie" a gazelor naturale e Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. "Aceasta taxa e reglementata de ANRGN, iar ANPC nu are competenta de a interveni nici in ceea ce priveste introducerea acesteia, nici in ceea ce priveste valoarea. Specialistii ANRGN impreuna cu inspectorii ANPC vor initia campanii de informare cu privire la acest tip de abonament", ne-a spus Chita Prelipcean, de la ANPC.

Valoarea abonamentului in functie de consum

* intre 3.700 si 4.500 lei/zi - pentru consumatorii cu un consum anual de pana la 2.400 mc;

* intre 10.000 si 12.000 lei/zi - pentru consumatorii cu un consum anual cuprins intre 2.400 si 12.400 mc;

* intre 37.000 si 120.000 lei/zi -pentru consumatorii cu un consum anual cuprins intre 12.400 si 124.000 mc;

* intre 225.000 si 995.000 lei/zi - pentru consumatorii cu un consum anual cuprins intre 124.000 si 1.240.000 lei;

Valorile abonamentelor sunt diferite pe aceeasi transa de consum in functie de societatea care furnizeaza gazele naturale. Astfel, Distrigaz Sud are tarife mai mari decat Distrigaz Nord.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.