Scoala generala pentru ambliopi din Capitala si-a deschis portile pentru o zi, ca sa arate oricui este interesat ca elevii sai, desi nu au vazut lumina niciodata, pot realiza lucruri cu adevarat de exceptie. Unul dintre elevi, Ilie Tuta, orb din nast
Scoala generala pentru ambliopi din Capitala si-a deschis portile pentru o zi, ca sa arate oricui este interesat ca elevii sai, desi nu au vazut lumina niciodata, pot realiza lucruri cu adevarat de exceptie. Unul dintre elevi, Ilie Tuta, orb din nastere, va termina gimnaziul cu note de 10,00 pe linie. Este convins ca va fi printre primii admisi la cel mai "tare" liceu din Capitala, "Spiru Haret". L-am gasit pe Ilie "disperat" sa caute pe Internet cat mai multe referate pentru programa de Limba si literatura romana, ca sa se pregateasca pentru testarea nationala. "La Matematica ma descurc, sunt olimpic. De altfel, cred ca voi termina gimnaziul cu o medie peste 9,90. Calculatorul are voce sintetica, adica citeste ce vede pe ecran, iar eu ascult in casti. Ma gandesc ca dupa liceu, sa ma inscriu la Facultatea de limbi straine", ne-a spus Ilie, elev eminent si olimpic la Matematica si Romana.
O colega de-a lui, tot in clasa a VIII-a, viseaza insa la un liceu economic, apoi sa studieze finante-banci la ASE. Andreea este mai "norocoasa": ea vede daca are un text la 5-10 cm de ochelarii cu dioptrii mari. "Nici o operatie nu a fost posibila pana acum, iar diagnosticul s-a agravat, dar eu sper sa apara intr-o zi o solutie si pentru ochii mei", ne-a spus eleva. Desi pare cu "picioarele pe pamant", este si cocheta, canta, danseaza si modeleaza. Dupa o vizita la Muzeul Antipa ea a realizat din lut diverse "animalute", aflate acum in expozitia de la intrarea in scoala. "Cel mai mult mi-a placut steaua de mare si eu am reprodus-o din memorie", s-a mandrit Andreea.
Elevii invata dupa manuale scrise in Braille, iar cei care pot, citesc prin lupe uriase. Din clasa a V-a, invata dactilografia care ii ajuta apoi si la calculator. Ca sa evolueze si sa treaca peste necazuri, elevii scolii sunt ajutati de la gradinita pana la absolvire de oculisti, psihopedagogi si profesori care cunosc din proprie experienta cum este viata "pe intuneric".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.