Erste Bank este foarte interesata de privatizarea CEC si va plati un asemenea pret pentru banca de economii romaneasca, incat, chiar daca va pierde competitia, Guvernul roman va primi mult mai multi bani de la investitorul care va castiga, a declarat

Erste Bank este foarte interesata de privatizarea CEC si va plati un asemenea pret pentru banca de economii romaneasca, incat, chiar daca va pierde competitia, Guvernul roman va primi mult mai multi bani de la investitorul care va castiga, a declarat presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, pentru Rompres.
"Credem ca Guvernul roman este foarte norocos, deoarece interesul pentru bancile din Europa Centrala si de Est creste dramatic si acesta poate incasa foarte multi bani din privatizarile in sectorul bancar", a apreciat Treichl, intr-o intalnire cu presa.
Erste Bank este unul dintre competitorii importanti din Austria, in cursa pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni din Romania, alaturi de HVB Bank, Raiffeisen Bank, Robo Bank si OTP, care si-au anuntat, de asemenea, intentia de a intra in cursa pentru cumpararea unicei banci de economii din sistemul bancar romanesc, cu active lichide ce depasesc 40.000 de miliarde lei.

Preferinta pentru "sectorul" economiilor

Seful departamentului de strategii al Erste Bank, Manfred Wimmer, apreciaza ca Erste Bank are cele mai mari sanse sa castige cursa pentru privatizarea CEC, ca banca specializata de economii, si considera ca CEC nu va putea fi transformata intr-o banca comerciala. "Nu exista baza tehnica si logistica pentru ca CEC sa fie transformata in banca comerciala", a apreciat Wimmer, subliniind ca principala prioritate este castigarea competitiei pentru privatizarea CEC.
Acesta considera ca nu exista in prezent un interes imediat din partea autoritatilor pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane in prima etapa a procesului de privatizare a celor doua mari institutii financiare BCR si CEC. "BCR este banca cu cea mai mare influenta in economie si cu cea mai mare influenta in creditele pentru industrie si nu cred ca statul este interesat sa o privatizeze imediat, inaintea CEC. Privatizarea CEC este o problema care, rezolvata prima, poate fi in beneficiul bancilor romanesti" - a spus Wimmer.

Prudenta excesiva cu clientii la depozite

Erste Bank are un grad inalt de prudentialitate fata de clientii sai, pe care ii verifica amanuntit, la deschiderea unui cont de economii, indiferent de cat de mica este valoarea unei depuneri.
Directorul Diviziei de operatiuni a Erste Bank Viena, Placek Premsil, a declarat, pentru Rompres, ca banca accepta orice client, chiar nerezident in Austria, insa fiecare depunere este verificata cu mare rigurozitate pentru a fi prevenita spalarea de bani. "Fie ca un client nou face o depunere de 10 milioane de euro sau de numai 100 de euro in banca noastra, acesta este intrebat despre provenienta banilor, iar daca este nerezident, banca vrea sa afle in mod deosebit si motivul pentru care acel client a ales Erste Bank si ce proiecte sau legaturi are acesta cu Austria, pentru a putea fi prevenita depunerea de bani negri in cont, care astfel pot fi spalati", a explicat Premsil.

Dobanzi de 3,1%

Divizia de operatiuni cu clientii persoane fizice si Intreprinderi Mici si Mijlocii a bancii deruleaza un volum al afacerilor de 70 milioane de euro, pe segmentul de credite acordate firmelor mici si mijlocii si clientilor liber-profesionisti (medici, avocati), la dobanzi Euribor care pot varia intre 3,1 si 3,5 la suta pe an, la un numar de peste 3.000 de clienti. Creditele de consum pentru populatie acordate de banca au o dobanda anuala intre 6 si 7 la suta, in conditiile in care salariul mediu pe economie in Austria este de 1.200 de euro. Erste Bank este a doua banca din Austria ca active si cota de piata, cu un venit operational in regiune de peste 1,055 miliarde euro si un profit operational de 396,2 milioane euro, in primele trei luni din 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.