Anuntul facut saptamana trecuta privind cresterea inflatiei in aprilie a determinat o mai mare reticenta din partea bancilor sau clientilor lor in privinta plasamentelor in titluri de stat. Presiunea bancilor asupra Finantelor ar putea continua si la
Anuntul facut saptamana trecuta privind cresterea inflatiei in aprilie a determinat o mai mare reticenta din partea bancilor sau clientilor lor in privinta plasamentelor in titluri de stat. Presiunea bancilor asupra Finantelor ar putea continua si la urmatoarele licitatii, avand in vedere ca efectul cresterii preturilor la utilitati se va extinde si luna viitoare, prognozele privind inflatia indicand depasirea tintei de 7%. Aceasta a facut ca dobanda bonurilor cu scadenta la doi ani sa ramana la valoarea de la licitatia precedenta, cand ea fusese stabilita la 7,5%.
Trezoreria a respins toate ofertele, considerand ca dobanda solicitata de banci este prea ridicata. Valoarea emisiunii a fost de 600 miliarde, iar ofertele de cumparare s-au ridicat la 1.587 miliarde lei. Bancile s-au multumit cu dobanda de 8% aplicata de BNR depozitelor cu scadenta la o luna, dupa ce la jumatatea saptamanii banca centrala refuzase ofertele bancilor pentru cumpararea de certificate de depozit la trei luni, care solicitasera o dobanda medie de 9,20% pe an, cu un minim de 7,84% si un maxim de 12,5%. Dobanda titlurilor cu scadenta la trei ani a crescut la 8%, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul de la 5 mai. Finantele au vandut bonuri in valoare de 1.000 miliarde lei, conform programului, ofertele de cumparare ridicandu-se la 2.670 miliarde lei. Obligatiunile cu scadenta la cinci ani au fost adjudecate, in cea mai mare parte, de banci, la o dobanda de 7,8%, egala cu cea de la licitatia precedenta, dar mai mare de 1,3 puncte procentuale fata de cea din februarie. Au fost adjudecate titluri in valoare de 865 miliarde de lei, fata de nivelul programat de 1.500 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.