In Romania, prevalenta hepatitelor de tip B si C este de aproximativ 10 la suta. ''Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa si reprezinta un semnal de alarma extrem de grav la adresa sanatatii publice. Cifrele arata ca in Romania sunt mai multi p

In Romania, prevalenta hepatitelor de tip B si C este de aproximativ 10 la suta. ''Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa si reprezinta un semnal de alarma extrem de grav la adresa sanatatii publice. Cifrele arata ca in Romania sunt mai multi purtatori de virusi hepatici de tip B sau C decat bolnavi de SIDA'', a declarat Gheorghe Ionescu, presedintele Sano-Hep Romania - prima asociatie din tara noastra a pacientilor inregistrati cu boli hepatice. In opinia acestuia, Romania a ajuns in aceasta situatie pe de-o parte din cauza lipsei de ''educatie sanitara elementara'' pentru prevenirea si diagnosticarea precoce, iar pe de alta parte din cauza ''accesului anevoios la solutii terapeutice de ultima ora''.
Conform estimarilor actuale, la nivel european, dintr-un total de 450 de milioane de locuitori, 27 de milioane de oameni sunt infectati sau purtatori ai virusurilor hepatice de tip B sau C. Tara noastra se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste prevalenta infectiei cu virusurile hepatice B si C.

Tratamentele pentru hepatitele B si C, indelungi si costisitoare

Hepatita virala B este provocata de virusul VHB si are, in prezent, o evolutie endemica. Se apreciaza ca in fiecare an sunt peste 50 de milioane de nou infectati pe glob. In Romania, frecventa cazurilor este mai mare la copiii si tinerii cu varste de pana la 18 ani si la persoanele de sex masculin. Boala se transmite prin sange, si, netratata, poate evolua spre hepatita cronica si cancer hepatic, afectiuni al caror tratament este cu mult mai ''greu'' si mai costisitor decat prevenirea si tratamentul din faza incipienta.
Hepatita virala C este provocata de virusul VHC si afecteaza, la ora actuala, mai mult de 170 de milioane de persoane din toata lumea, alte 3-4 milioane de noi cazuri inregistrandu-se anual.
Boala este cu atat mai periculoasa cu cat 80 la suta din persoanele infectate nu prezinta simptomatologie.
Netratata, hepatita C conduce la ciroza si cancer de ficat, o mare parte dintre pacienti necesitand transplant de ficat.
Tratamentul hepatitei C a inregistrat progrese majore in doar 15 ani. In prezent, noile metode de terapie permit tratarea cu succes a 50-80 la suta dintre cei infectati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.