Geoana: Sa nu transformam partidul intr-o infirmerie de pansat orgolii ranite

Plecarea lui Iliescu din PSD este o chestiune de timp. Dupa infrangerea de la Congresul de acum trei saptamani, tatucul social-democratilor a anuntat ieri ca

Geoana: Sa nu transformam partidul intr-o infirmerie de pansat orgolii ranite

Plecarea lui Iliescu din PSD este o chestiune de timp. Dupa infrangerea de la Congresul de acum trei saptamani, tatucul social-democratilor a anuntat ieri ca nu se mai regaseste alaturi de actuala echipa de conducere a PSD si va analiza oportunitatea de a ramane membru in partidul de care este legat trup si suflet.
Aceasta simpla calitate era, de altfel, singurul lucru ce il mai lega de PSD, el anuntand deja ca nu-si mai doreste nici o functie in partid. Iliescu nu s-a oprit insa aici. Daca acum o luna, cand era sigur ca va castiga sefia partidului, era alaturi de actuala conducere, ieri s-a delimitat violent de aceasta, acuzandu-i pe liderii partidului de "practici politice clientelare" si de coruptie.
"Cine a spus ca Ion Iliescu ar fi elementul vulnerabil, sa judece singur daca prezenta lui Iliescu pe liste a fost cea care a daunat imaginii PSD in alegeri. Grupurile de interese care s-au impus in aprilie m-au facut sa fiu mai circumspect in viitor. (...) Iar la Congres, care a fost efectul acestor aranjamente oculte? Care a fost lectia pentru tineri? Asa se va face politica? Aceste practici sunt rezultatul politicii clientelare promovate in partid in ultimii ani si pentru care ar trebui sa-si asume raspunderea cei care l-au condus", i-a atacat Iliescu pe mai tinerii sai colegi.
El a apreciat ca acestia nu au autoritatea morala de a conduce un partid social-democrat autentic atata vreme cat si-au acumulat "averi pe cai obscure" si au "mentalitati aristocratice".

Toate drumurile ies din PSD

Cele trei saptamani care au trecut de la Congres i-au dat timp de reflectie si l-au facut sa ajunga la doua explicatii pentru infrangerea sa. Amandoua insa ii arata usa de iesire din partid.
O prima explicatie, a admis el, ar fi posibilitatea ca votul exprimat sa reflecte o situatie reala a membrilor de partid care l-au perceput ca pe o piesa a trecutului, context in care este posibil ca el sa nu fi inteles aceasta realitate. In acest caz, este necesara retragerea mea din joc pentru a scuti noua echipa de prezenta mea, precum si de acel "paternalism", reclamat recent de presedintele executiv Adrian Nastase, a adaugat Ion Iliescu.
A doua varianta ar fi aceea ca votul congresului a fost rezultatul unor interese de grup clientelare si al unor aranjamente intre oameni care nici macar nu au o impresie buna unul despre celalalt, dar si-au dat mana "intr-o veritabila conjuratie", la toate acestea adaugandu-se unele nereguli, reflectate de conflictele din cabinele de vot.
Nici in acest caz locul sau nu mai este alaturi de astfel de oameni, in contextul in care de-a lungul intregii sale activitati politice a promovat moralitatea si corectitudinea de partid, dupa cum a tinut sa precizeze Ion Iliescu.

Iliescu, incotro?

Desi nu a spus clar incotro o va lua sau cu cine, Iliescu a dat totusi cateva indicii. Care arata ca probabil va infiinta un nou partid, cu o "adevarata" ideologie social-democrata. "Ma voi stradui sa sprijin cat mai puternic posibil adevarata stanga democrata", a spus el, sugerand ca actualul PSD a derapat deja de la aceasta ideologie. Ca Iliescu este, ca ideologie, mai la stanga decat restul PSD, acest lucru este cunoscut, acum insa are sansa sa creeze un nou partid care sa fie dupa asemanarea sa. "Ma voi dedica unificarii stangii romanesti", si-a dezvaluit Iliescu viitorul politic.
Un alt motiv pentru plecarea sa este ca, ramas fara putere, se simte marginalizat in partid. El a spus ca 1971 a fost "expulzat din conducere" si "trimis spre reeducare la Timisoara" unde toti se fereau de el. Asa pare sa se simta si acum, chiar daca Geoana i-a replicat ca "anul 1971 nu se va repeta in 2005".
Cat despre cei care ar putea sa-l urmeze, zvonurile aduc in prim-plan aceleasi nume care au fost cunoscute in ultimii ani ca "oamenii presedintelui". Unii, precum este Corina Cretu, par sa-l fi parasit, insa o data cu el pot parasi partidul grei precum Ioan Talpes, care deja a dat semnale in acest sens, Nicolae Vacaroiu sau chiar seful PSD, Dan Ioan Popescu, acesta avand ieri un discurs clar pro-Iliescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.