Sistemul sanitar romanesc nu este, la ora actuala, in criza. Cel putin asa considera ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, care, in acelasi timp, nu pare speriat de sistarea livrarilor de produse medicale catre spitale si de amenintarile distribuitori
Sistemul sanitar romanesc nu este, la ora actuala, in criza. Cel putin asa considera ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, care, in acelasi timp, nu pare speriat de sistarea livrarilor de produse medicale catre spitale si de amenintarile distribuitorilor de medicamente, potrivit carora de luni nu vor mai trimite pastile farmaciilor si unitatilor spitalicesti. In opinia ministrului Cinteza, situatia din sanatate este doar putin tensionata: "In ciclul politic trecut s-au acordat salarii, tichete de masa, medicamente compensate si gratuite a caror valoare nu a fost prevazuta in buget. Probabil atunci existau resurse ascunse care puteau fi scoase in situatii tensionate. Acum fiecare euro este monitorizat". Dand vina pe fosta guvernare, acesta sustine ca bugetul a fost proiectat pentru acest an cu o lipsa de cel putin 20 la suta.
Mai mult, ministrul Sanatatii fie nu intelege, fie se face ca nu intelege de ce furnizorii de produse medicale si distribuitorii de medicamente sunt atat de suparati din cauza neachitarii datoriilor pe care unitatile spitalicesti le au la ei: "Celor care recolteaza profit sau fac afaceri in sistemul sanitar le atrag atentia ca trebuie sa gasim solutii impreuna".
In continuare, Cinteza sustine ca "datoriile legale" ale spitalelor catre furnizorii de produse medicale sunt de 200 de miliarde de lei: "Ne asumam raspunderea doar pentru cele 200 de miliarde de lei pe care le mai avem de achitat din cele 811 miliarde de lei pe care le-am avut in decembrie 2004. Restanta de 1.000 de miliarde de lei, declarata de furnizori, nu ne-a fost justificata de ei prin facturi". In urma controlului efectuat, in zilele de 11 si 12 mai a.c., la cele 38 de spitale cu datorii foarte mari catre furnizori, ministrul Cinteza si echipa sa au constatat, printre altele, ca exista unitati spitalicesti in care, in aprilie a.c., in loc sa se plateasca restantele s-a dat al 13-lea salariu "sub presiunea salariatilor, caci veneau sarbatorile de Pasti".
Pe de alta parte, au fost gasite, dupa cum spune Cinteza, si cinci spitale care nu au resurse pentru achitarea arieratelor acumulate: "Aici totul tine de managementul lor". De asemenea, au fost "depistate" si trei unitati cu prea mult personal, "aici incadrandu-se si ambulatoriile Spitalului Judetean Slobozia si Spitalul Municipal Curtea de Arges".
In concluzie, Ministerul Sanatatii (MS) va ancheta 11 spitale pentru "prost management si lipsa respectarii cuvantului pentru plata datoriilor", 12 firme furnizoare de produse medicale vor fi verificate de MS si sunt "in postura de a fi refuzate la procedurile de licitatii", iar directorii celor 38 de spitale au primit un avertisment scris potrivit carora repetarea situatiei de neplata a datoriilor va conduce la inceperea procedurilor de demitere. "Deja sunt noua spitale cercetate unde vom incepe procedurile de demitere".
In acelasi timp, Mircea Cinteza pare sa nu ia in serios amenintarile distribuitorilor de medicamente. "Jumatate din datoria pe care o avem la ei o vom plati esalonat pana in noiembrie a.c., iar cealalta jumatate o vom achita in 2006. Dar, inca nu am fixat nimic concret cu ei. Vom avea o noua discutie cu distribuitorii de medicamente la mijlocul saptamanii viitoare. Pacientii pot sta linistiti, ca in spitale si farmacii mai sunt, inca, stocuri care nu se termina pana la rezolvarea problemei. Mai mult, noi, prin mijloace de urgenta avem posibilitatea sa asiguram necesarul de produse medicale si medicamente", afirma Cinteza.
"Pana in prezent, catre distribuitorii de medicamente si farmacii au fost acumulate datorii de 200 de milioane de euro. Statul roman aloca pentru fiecare cetatean 26 de euro pe an pentru medicamentele compensate si gratuite, in comparatie cu cel ungar, de exemplu, care aloca de sase ori mai mult", spun reprezentantii distribuitorilor de medicamente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.