Romania s-a reintors la inflatia cu doua cifre, in urma scumpirilor din aprilie, indicele preturilor de consum atingand o rata anualizata de 10%.
Anul trecut, fostul Guvern se felicita pentru prima coborare a inflatiei la o singura cifra. Act

Romania s-a reintors la inflatia cu doua cifre, in urma scumpirilor din aprilie, indicele preturilor de consum atingand o rata anualizata de 10%.
Anul trecut, fostul Guvern se felicita pentru prima coborare a inflatiei la o singura cifra. Actualul Guvern a dus-o iar la doua cifre, dar nu trebuie scapat din vedere faptul ca o mare parte din aceste scumpiri a fost cauzata de majorarea fara precedent a tarifului la gaze naturale, un lucru care a fost intarziat nepermis de mult, dupa cum a afirmat, miercuri, guvernatorul BNR.
Indicele preturilor de consum a atins maximul din acest an la 1,8 la suta, in luna aprilie, iar rata medie lunara a inflatiei, in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, de 0,9 la suta, fata de 0,7 la suta in aceeasi perioada a anului 2004, a anuntat, ieri, Institutul National de Statistica.
La marfurile alimentare, indicele preturilor de consum nu a crescut comparativ cu luna precedenta, la cele nealimentare a fost de 3,6 la suta, iar pe total servicii de 1,5 la suta.
La produsele alimentare, fructele proaspete au inregistrat cele mai mari cresteri de preturi, de 5,3 la suta, si carnea si preparatele din carne, de 1,4 la suta.

Scumpire de 26,9% la gaze

La marfurile nealimentare, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la gaze - 26,9 la suta, energie electrica - 8,1 la suta, tutun si tigari - 5,6 la suta si combustibili - 4,2 la suta. La servicii, cresterile au fost de 4,9 la suta pentru serviciile postale, de 4,6 la suta la serviciile de apa, canal, salubritate si de 4 la suta la abonamentele auto.
Potrivit BNR, numai preturile ce intra in inflatia programata, din recalcularea tarifelor administrate si din accize, au generat 1,5 la suta din inflatia pe luna trecuta, cu 0,5% peste prognoza initiala.
Rata anualizata ajunge astfel la nu mai putin de 10%, dupa ce la finalul anului trecut Romania avea o inflatie decembrie la decembrie de 9,3%.
De la inceputul anului, preturile au avansat, in total, cu 3,5%. Inflatia scazuse, in luna martie, la 8,7% , fata de 8,9% cat era in luna precedenta.
In baza acestor noi date, BNR a refacut estimarile privind tinta de inflatie. Astfel, din cresterea preturilor administrate si majorarea accizelor s-a calculat o inflatie anuala de 4,5%. Aceasta inseamna ca alte preturi trebuie sa avanseze cu sub 3% pentru a atinge obiectivul nemodificat de 7% la finalul anului.
Pentru atingerea tintei, BNR va actiona cel mai probabil asupra preturilor libere, cum ar fi cele la alimente, bunuri de uz curent sau servicii, printr-un control al cererii agregate.
Guvernatorul Mugur Isarescu a estimat chiar o deflatie in luna august. El a estimat pentru a doua parte a anului scaderi de preturi la produsele de import si mai ales la produsele agricole. La 1 aprilie, Guvernul a dispus majorarea cu 13,5% a accizelor la carburanti, cu 20% la gaze naturale (plus un cost fix de abonament), cu 12% la energia electrica plus majorari de accize la alcool, tutun, produse electronice, de lux si auto. Daca guvernul si banca centrala vor sa pastreze tinta, inflatia in fiecare luna ar trebui sa fie de maximum 0,4%, a declarat Mihai Gheorghe, director INS.

Bogdan Baltazar: Cresterile de preturi nu s-au terminat

Toata lumea trebuia sa se astepte la o inflatie mare pe luna aprilie si mai grav e ca majorarile de preturi provocate de tarifele administrate si cresteri de accize nu s-au oprit aici, ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.
"In lunile mai si iunie vor aparea efectele induse de aceste majorari. Indicele preturilor de consum nu va avansa mult, dar cert este ca exista inca un puseu inflationist.
Lunile viitoare vom vedea cu certitudine majorari de preturi la produsele care incorporeaza cresterile din aprilie", a explicat Baltazar.
El a estimat ca daca actualul cos de produse pe care se calculeaza inflatia va ramane intact, vom avea la sfarsitul anului o inflatie de nu mai putin de 9%. Baltazar a criticat dur activitatea BNR, afirmand ca "daca BNR tot tinteste inflatia, ar fi trebuit sa estimeze mai bine efectele pe piata ale maririlor tarifelor administrate.
"Nu trebuie scapat din vedere ca Romania are varfuri traditionale de inflatie toamna", a avertizat expertul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.