Raportul Consiliului Concurentei privind o investigatie pe piata cimentului, unde producatorii sunt banuiti ca au colaborat la stabilirea preturilor, este acuzator, fiind vizate in principal exporturile Lafarge Romcim, a declarat, ieri, Philippe Ques

Raportul Consiliului Concurentei privind o investigatie pe piata cimentului, unde producatorii sunt banuiti ca au colaborat la stabilirea preturilor, este acuzator, fiind vizate in principal exporturile Lafarge Romcim, a declarat, ieri, Philippe Questiaux, directorul general al companiei, citat de Mediafax.
"Raportul a fost unul acuzator si se refera in special la activitatea noastra de export, care era contestata. (...) Suntem convinsi ca noi am actionat corect. Preturile noastre in Romania sunt preturi normale, la fel si la export, sunt stabilite de piata", a spus Questiaux intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca pretul mediu de vanzare a cimentului produs de Lafarge Romcim s-a situat in 2004 la un nivel de 54-55 de euro pe tona si a fost influentat, printre altele, de cererea ridicata.
"Consumul de ciment in 2005 va fi dublu fata de cel inregistrat in anul in care Lafarge a intrat pe piata romaneasca, in anul 1997. In aceste conditii nu este surprinzator sa fi aparut o presiune asupra preturilor", a spus presedintele Lafarge Romcim.
Prezent la dezbaterea "Barometrul national", pe teme economice, organizata de Curierul National, ieri, impreuna cu Institutul National de Statistica, Ionel Blanculescu, fostul ministru al Controlului a declarat ca a cerut, in trecut, o ancheta care viza piata cimentului. Rezultatele acestei anchete au fost prezentate fostului guvern, insa nimeni nu a luat nici o masura concreta in acest domeniu.

Cresterea tarifelor, o intelegere intre cei trei grei ai pietei?

Reprezentantul grupului francez, principalul producator de ciment la nivel mondial si unul dintre cele trei grupuri care controleaza piata romaneasca, a afirmat ca pretul cimentului "nu este un obstacol" pentru dezvoltarea pietei constructiilor, in conditiile in care ponderea cheltuielilor cu acest produs in totalul costurilor pentru constructia unui imobil este de 3-5 la suta.
Exporturile acopera circa 40 la suta din productia fabricilor Lafarge in Romania. Principalele state vizate sunt situate in Africa de Vest, precum Camerunul si Nigeria.
"La o tona de ciment exportat castigam de la trei la sase euro pe tona. Vom continua sa exportam pana cand piata interna va putea absorbi toata productia noastra, probabil nu mai devreme de 10 ani", a spus Questiaux.
In luna februarie, Consiliul Concurentei a transmis companiilor Lafarge Romcim, Holcim, Carpatcement si Tagrimpex, raportul privind investigatia declansata in 2001 pe piata romaneasca a cimentului.
Companiile si-au prezentat punctul de vedere institutiei de reglementare, decizia fiind programata pentru sfarsitul lunii mai.
Investigatia a fost declansata ca urmare a unor suspiciuni privind incalcarea dispozitiilor Legii concurentei privind in principal cresterea substantiala si simultana a preturilor practicate de producatorii de ciment incepand cu data de 31 decembrie 2000.
Potrivit unui raport analizat in august 2003 de Guvern si elaborat de Ministerele Economiei, Finantelor si Transporturilor, pretul ridicat al cimentului este determinat de o colaborare intre cele trei grupuri care controleaza piata - HeidelbergCement (Germania), Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.