Romania are un termen de doua luni, pentru a renunta complet la subventiile acordate "pe sest" companiilor fara perspectiva. Ministrii Guvernului Tariceanu trebuie sa inteleaga: oficialii europeni vor rezultate concrete, nu doar vointa, angajamente s

Romania are un termen de doua luni, pentru a renunta complet la subventiile acordate "pe sest" companiilor fara perspectiva. Ministrii Guvernului Tariceanu trebuie sa inteleaga: oficialii europeni vor rezultate concrete, nu doar vointa, angajamente si jocuri politice. Incurajare bizara a lui Leonard Orban, secretar de stat in MIE si negociator sef cu UE catre parlamentari: votati un Tratat de aderare "de doua ori mai prost decat ar trebui sa fie"

Romania mai are la dispozitie doar doua luni pentru a demonstra ca doreste cu adevarat sa adere la Uniunea Europeana, a declarat, ieri, Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta.
Prezent la Bucuresti pentru o serie de intalniri cu membrii cabinetului Tariceanu, comisarul european a precizat ca in luna iulie trebuie sa redacteze un raport privind situatia Romaniei in materie de concurenta. De acest document depinde aderarea Romaniei la UE in 2007, sau amanarea acesteia cu un an, a precizat Kroes. Comisarul european al Concurentei a avut, insa, o veste proasta pentru romani.
"Daca as face acest raport astazi, el ar fi unul negativ. Daca nu se fac progrese reale in domeniul Concurentei, exista o posibilitate foarte mare ca aderarea Romaniei sa fie amanata", a precizat Neelie Kroes. Comisarul european a precizat ca a avut o serie de intalniri cu membri ai Executivului si autoritatile in domeniul Concurentei, printre care Calin Popescu Tariceanu, prim- ministrul Romaniei, Ionut Popescu, ministrul de Finante, Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, Ene Dinga, ministrul Integrarii Europene, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei si Gabriel Zbircea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
"Am fost placut impresionata de angajamentele luate de autoritatile romane si cred ca sunt capabile sa schimbe lucrurile. Insa aceste lucruri nu sunt suficiente, noi (Bruxelles-ul - n.r.) avem nevoie de rezultate concrete, nu de angajamente sau jocuri politice. Prim- ministrul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa se implice mai mult si ca multi dintre membrii Cabinetului sau trebuie sa lucreze mai stans impreuna pentru a ne oferi o certitudine in domeniul Concurentei", a declarat Kroes.

Justitia si industria, probleme majore

Comisarul european a afirmat, de asemenea, ca este necesar ca Romania sa treaca la o reforma reala a Justitiei, domeniu in care "nu trebuie sa existe nici macar o pata de coruptie", si sa reduca subventiile din industrie, cea mai mare parte a acestora fiind interzisa de regulile UE.
"Autoritatile trebuie sa inteleaga ca trebuie sa notifice Consiliul Concurentei cu privire la fiecare subventie pe care o acorda. Citim, la Bruxelles, presa romaneasca si aflam ca se dau subventii despre care nu am fost anuntati de nimeni", a precizat Neelie Kroes.
Cu privire la faptul ca nu au existat decat doua sanctiuni date de Consiliul Concurentei pana in prezent, comisarul european a precizat ca "aceasta nu este realitatea din Romania". "Exista, de exemplu, in domeniul Energiei, cateva companii care primesc subventii ilegale uriase, si sa nu uitam ca acesti bani pleaca din buzunarele contribuabililor romani, a cetatenilor obisnuiti de pe strada", a mentionat Kroes. Oficialul european a precizat, totodata, ca trebuie redusa capacitatea de productie din siderurgie, existand, in caz contrar, riscul crearii unei supracapacitati care ar deforma piata concurentiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.