Subventiile agricole pentru vechii membri ai Uniunii Europene vor fi reduse in efortul de a stimula agricultura din Romania si Bulgaria, in conditiile in care cele doua tari vor adera la UE in 2007. Propunerea, care ar putea atrage dezbateri aprinse
Subventiile agricole pentru vechii membri ai Uniunii Europene vor fi reduse in efortul de a stimula agricultura din Romania si Bulgaria, in conditiile in care cele doua tari vor adera la UE in 2007. Propunerea, care ar putea atrage dezbateri aprinse in privinta bugetului UE pe termen lung, a fost aprobata, potrivit Reuters, de un comitet al Parlamentului European, cu 29 de voturi pentru, noua impotriva si patru abtineri.
Comisia Europeana a propus un buget al Uniunii de 1,14 la suta din Produsul National Brut (PNB), respectiv circa 930 de miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013, avertizand ca sunt necesare fonduri sporite pentru finantarea extinderii precedente a Uniunii, din luna mai a anului trecut, cu zece state fost comuniste.
Austria, Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda si Suedia, tari care au cea mai importanta contributie la bugetul Uniunii, doresc insa o plafonare a cheltuielilor la nivelul actual de 1 la suta din PNB, care reprezinta aproximativ 815 miliarde de euro, pentru urmatorii sapte ani.
In lipsa unui progres in cadrul discutiilor asupra bugetului, comitetul Parlamentului European solicita redeschiderea acordului UE asupra bugetului agricol, care prevede mentinerea cheltuielilor la actualul nivel de 42 de miliarde de euro anual, in perioada 2007-2013. Conform propunerii comitetului, fostul bloc al celor 15 natiuni trebuie sa acopere diferenta de bani in cazul in care fondurile agricole ale UE vor fi epuizate in momentul aderarii Romaniei si Bulgariei, in 2007.
"Parlamentul European este preocupat de incertitudinea privind finantarea unor masuri legate de piata, precum si a unor plati directe catre Romania si Bulgaria, peste plafonul stabilit cu liderii europeni", se arata in raportul comitetului.
Documentul propune, pentru garantarea nivelului de sprijin pentru Romania si Bulgaria, stabilit printr-o decizie a Consiliului European, in 2002, posibilitatea derularii unui proces treptat de cofinantare obligatorie, in randul celor 15 state.
Franta si Spania vor avea cel mai mult de pierdut, daca pactul va fi revizuit, potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene.
Votul Parlamentului European asupra acestei probleme urmeaza sa aiba loc in luna iunie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.