Sulfina Barbu, ministru: "E apa destula de scos din zona, pentru toti agentii economici care ne pot ajuta". Simona Hodos, purtator de cuvant: ''Nu lucram ca tampitii. Aveti tara pe care o meritati''

Potopul scandalurilor risca sa depas

Sulfina Barbu, ministru: "E apa destula de scos din zona, pentru toti agentii economici care ne pot ajuta". Simona Hodos, purtator de cuvant: ''Nu lucram ca tampitii. Aveti tara pe care o meritati''

Potopul scandalurilor risca sa depaseasca in amploare chiar inundatiile. Bulibaseala din curtea autoritatilor continua, pe tonuri din ce in ce mai stridente, pe tema motopompelor aduse din Ungaria pentru evacuarea apei din judetul Timis. Vicepremierul Gheorghe Seculici a sustinut, luni, ca in Romania exista pompe de evacuare a apei de tipul celor aduse din Ungaria, dar ca, din cauza lipsei de comunicare intre institutii, nu s-a stiut unde sunt si ca este nevoie de ele.
Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, sustinea ca nu exista pompe mobile pentru ca nimeni nu si-a pus pana acum problema cumpararii unor astfel de echipamente. Aversa SA, singura firma romaneasca de stat care face astfel de electropompe si motopompe, spune ca, dimpotriva, a vandut asemenea echipamente statului. Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) afirma ca nu are motopompe, ci electropompe, pentru desecare in caz de precipitatii abundente, dar ca acestea au fost oprite de teama unor scurtcircuite pentru ca au fost... inundate.
Sulfina Barbu revine si lauda pompele unguresti, care ar fi de zece ori mai puternice decat cele romanesti. Aversa spune ca nu este posibil. Imprumutul motopompelor din Ungaria pentru evacuarea apei din zonele inundate a fost solutia cea mai sigura si perfect viabila la momentul luarii acestei decizii, in conditiile in care echipamentele de pe piata romaneasca nu au aceeasi capacitate si instalatiile auxiliare aferente, a afirmat, ieri, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) printr-un comunicat emis luni noapte.
Cele 25 de motopompe de mare capacitate aduse din Ungaria dispun de toata infrastructura necesara functionarii lor autonome si eficiente (fiind dotate cu rezervoare de combustibil, atelier mobil care sa asigure asistenta tehnica, tevi pentru realizarea sorbului si evacuarii apei), sustine ministerul.
Statiile de pompare mobile trimise de Executivul de la Budapesta au o capacitate de aspirare de zece ori mai mare decat cele de constructie romaneasca, fiind totodata insotite de toate utilitatile care sa le faca exploatabile in conditiile existente in zonele in care vor functiona in sud-vestul tarii.
Motopompele existente pe piata romaneasca sau cele produse de agenti economici autohtoni nu au instalatii auxiliare complete sau, daca exista, MMGA nu a primit nici o oferta din partea vreunui producator roman, in aceste conditii imprumutul motopompelor fiind solutia "cea mai sigura si perfect viabila la momentul luarii acestei decizii", a adaugat sursa citata.
In 6 mai, ministrul ungar al Mediului a anuntat ca trimite statii de pompare care au, in total, capacitatea de 10 mc/s, fara a specifica numarul lor. La 25 de motopompe, inseamna 1.450 mc/h per pompa, conform unui calcul elementar.
Aversa spune, prin vocea sefului Compartimentului sau de Proiectare, Gheorghita Pandelea, ca fabrica si motopompe de 6.000 mc/h. Deci, pompele romanesti ar fi, de fapt, cam de patru ori mai mari decat cele maghiare. "Pompele maghiare nu pot fi de 10 ori mai mari decat cele romanesti, pentru ca exista o limita tehnica ce nu poate fi depasita. In materie de electropompe, noi am fabricat chiar unele de pana la 27.000 mc/h", a precizat Pandelea.
Despre echipamentele auxiliare, lucrurile sunt simple: Aversa livreaza si aceste echipamente, insa nu standard, ci la cererea beneficiarului. Cu alte cuvinte, daca statul a cumparat pompe, cum spune Seculici, care nu au echipamente auxiliare, cum spune Sulfina Barbu, atunci de vina nu sunt cei care le-au cerut fara echipamente (tot statul) ci... nu se stie, inca, cine.

S-au inundat... pompele care evacuau apa

Dan Dragomirescu, director al Directiei de Administrare a Amenajarilor de Imbunatatiri Funciare din cadrul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare a tinut sa faca o serie de precizari legate de articolul publicat, ieri, de "Curierul National", pe tema haosului generat de cateva pompe.
ANIF, sustine Dragomirescu, nu a detinut niciodata si nu detine motopompe (pompe actionate de motoare termice) ci doar electropompe (pompe actionate de motoare electrice). De asemenea, ANIF se ocupa de irigatii si de desecare in cazul unor precipitatii abundente, iar vina crizei din Timis este a Apelor Romane, care trebuia sa protejeze zona prin diguri, in care au aparut brese, care au condus la tragedia din judet, considera directorul ANIF.
Electropompele ANIF au fost scoase din functiune, pentru ca au fost... inundate, existand riscul unor scurtcircuite la instalatiile electrice.
Mai simplu spus, au fost inundate pompele care trebuiau sa evacueze apa provenita din inundatii.
De asemenea, a precizat Dragomirescu, miile de miliarde despre care Seculici spune ca le-a avut ANIF pe mana exista, dar nu la ANIF, ci la... Apele Romane.

Tupeu revarsat la Mediu

Barbu: E suficienta apa pentru toti agentii economici cu motopompe

"Este suficienta apa de scos din zona, pentru toti agentii economici din Romania care ne pot ajuta''. Aceasta declaratie apartine ministrului Mediului, Sulfina Barbu, care, in acelasi timp, o tine una si buna ca motopompele aduse din Ungaria sunt foarte performante. De asemenea, ea sustine, in continuare, ca nici un agent economic din tara nu a venit cu ''oferta'' de a amplasa motopompe in zonele inundate din judetul Timis: ''Abia astazi (n.r. - ieri), la ora 10.28, o societate din Onesti a venit cu o oferta de motopompe, dar cu o capacitate de zece ori mai mica decat cele unguresti''. Intrebata de unde stie ca statiile de pompare mobile aduse din Ungaria au o capacitate de zece ori mai mare decat cele de la Aversa, Barbu a raspuns simplu: ''Specialistii stiu''. Aici, ea a fost ''completata'' de catre Simona Hodos, purtatorul de cuvant al ministerului: ''Nu lucram ca tampitii. Aveti tara pe care o meritati''. La randul sau, secretarul de stat Lucia Varga a precizat ca, in viitor, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) intentioneaza sa se doteze cu motopompe asemanatoare cu cele unguresti: ''Acum nu avem timp pentru achizitii, pentru licitatii, pentru instruirea personalului... Oricum, in prezent, daca exista agenti economici care ne pot ajuta, pot face acest lucru''. Ea a adaugat ca pana la 15 iunie a.c. noile planuri de aparare impotriva inundatiilor vor fi facute. Sulfina Barbu nu stie cat va costa exploatarea sistemului de motopompe adus din Ungaria: ''Deocamdata s-au scos de la rezervele statului 150 de tone de motorina''. In ceea ce priveste declaratiile date, luni, de vicepremierul Gheorghe Seculici, ea a precizat ca probabil acesta nu a avut toate informatiile sau le-a avut ''trunchiate''. Pe de alta parte, Barbu este decisa sa nu paraseasca scaunul ministerial nici macar dupa aceste scandaluri: ''Imi dau demisia cand consider ca am gresit sau ca problemele ma depasesc''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.