Deputatii au votat ieri proiectul privind noile declaratii de avere, insa doar pe articole, pentru ca pesedistii la ora 12.30 fix au considerat ca s-a terminat programul si au plecat acasa. Din aceasta cauza, votul final asupra acestei legi se va da

Deputatii au votat ieri proiectul privind noile declaratii de avere, insa doar pe articole, pentru ca pesedistii la ora 12.30 fix au considerat ca s-a terminat programul si au plecat acasa. Din aceasta cauza, votul final asupra acestei legi se va da abia martea viitoare.
Parlamentarii PSD au amanat cat au putut inceperea discutiilor pe marginea proiectului, chiar tragand si de timp, asa cum a facut Viorel Hrebenciuc. Acesta a cerut o pauza de un sfert de ora invocand "neintelegeri" intre deputatii PPRM si cei ai PSD. Dupa pauza, Hrebenciuc a precizat ca s-a luat hotararea de a se incepe discutiile si, in cazul in care timpul prevazut de program expira, se va da votul final martea viitoare.
Odata incepute dezbaterile, mai multi deputati PSD au inceput sa ia cuvantul la tribuna, dar mai mult pentru trecerea minutelor, lucru sesizat si de membrii coalitiei guvernamentale, care i-au acuzat ca trag de timp. Moment in care deputatul PNL Titu Gheorghiof le-a dat pesedistilor o veste proasta, aceea ca Biroul Permanent decisese prelungirea dezbaterilor pana la exercitarea votului final. El a fost contrat imediat de pesedistul Victor Ponta, care a precizat ca Biroul Permanent nu a decis prelungirea sedintei peste ora 12.30.
Ponta si-a primit imediat replica din partea altui liberal, Eugen Nicolaescu, care l-a acuzat ca "a dezinformat" si ca, in fapt, Biroul Permanent a decis inceperea dezbaterilor si prelungirea sedintei in situatia in care se incepe apelul pentru votul nominal.
Toate aceste dueluri de argumente au lucrat in favoarea grupului PSD, care, la ora fixata pentru terminarea sedintei au plecat. In sala au ramas totusi deputatii social-democrati Marian Saniuta, Dan Iosif, Mihail Sireteanu si Mihai Apostolache, ale caror voturi au fost inregistrate ca abtineri. Suparat probabil pe pesedisti, presedintele de sedinta, liberalul Dan Radu Rusanu nu i-a permis lui Saniuta sa ia cuvantul dupa adoptarea pe articole a proiectului si i-a inchis microfonul.

Nastase: Doar o discutie amuzanta

Singurii care au votat in bloc impotriva proiectului au fost peperemistii, insa, pentru ca au ramas fara sprijinul celorlalti opozanti ai legii, PSD, votul lor nu a contat. Lucian Bolcas, liderul grupului PPRM, a spus ca partidul pe care-l reprezinta s-a pronuntat de la bun inceput pentru largirea cadrului declaratiilor de avere, propunand chiar ca acestea sa faca parte din corpul legii si nu doar sa figureze intr-un formular anexa. Dar PPRM ar fi dorit sa fie respectat cadrul constitutional normal, ordonantele de urgenta putand fi emise numai in situatii extraordinare, cu motivatia ca urgenta lor sa fie argumentata in cuprinsul acestora, situatia de fata nerespectand acest tipar, a adaugat Lucian Bolcas.
Impotrivirea pesedistilor si peperemistilor la acest proiect de lege insa este doar un simplu exercitiu de opozitie. Toata disputa devine aproape hilara daca luam in considerare faptul ca toti demnitarii si-au depus deja noile declaratii de avere, termenul limita expirand acum doua zile. Lucru sesizat chiar si de presedintele Camerei Deputatilor. "Discutia de astazi este o discutie doar amuzanta si poate pentru presa, din moment ce toate obligatiile decurgand din ordonanta s-au postulat deja prin depunerea declaratiilor. Nu-mi dau seama de unde atata entuziasm pentru votul asupra acestei legi acum, care nu mai poate sa schimbe cu absolut nimic lucrurile", a declarat Adrian Nastase.

Ponta, aproape sa fie adus cu forta in plen

Boicotul pesedist poate sa aiba urmari asupra carierei parlamentare a lui Victor Ponta. Pentru ca acesta a plecat de la prezidiu odata cu restul deputatilor PSD, deputatul PNL Titu Gheorghiof a declarat ca va solicita trimiterea "cazului Victor Ponta" la Comisia juridica, de disciplina si imunitati, pentru revocarea acestuia din functia de secretar al Camerei Deputatilor. "La 12.30 s-a terminat sedinta si am plecat", a declarat Ponta, revenit la tribuna dupa ce liderul grupului PPRM, Lucian Bolcas, l-a sesizat pe presedintele sedintei Dan Radu Rusanu ca are nevoie de doi secretari pentru a putea continua sedinta. Victor Ponta, trecand peste faptul ca Dan Radu Rusanu nu ii oferise cuvantul, si-a motivat plecarea din prezidiul sedintei prin faptul ca grupul PSD a parasit sala. Chestorul Ioan Oltean a aratat ca s-a creat un precedent prin aceea ca nu s-a mai intamplat pana acum ca un membru al Biroului Permanent sa refuze sa-si exercite functia. El a aratat ca, daca ar trebui sa-si exercite atributiile de chestor, ar trebui sa-l aduca "cu forta" in sala pe Victor Ponta. Situatia a fost rezolvata de deputatul PPRM, Lucian Bolcas, care a propus "invitarea" lui Petre Popeanga pentru a-l inlocui pe Victor Ponta, propunere primita cu aplauze de plenul Camerei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.