Potrivit unui proiect de ordonanþã aflat acum la Ministerul Finanþelor, impozitul pe veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal se calculeazã de cãtre organul fiscal in a cãrui
Potrivit unui proiect de ordonanþã aflat acum la Ministerul Finanþelor, impozitul pe veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal se calculeazã de cãtre organul fiscal in a cãrui razã teritorialã se aflã domiciliul fiscal al contribuabilului, pe baza informaþiilor transmise de organul fiscal in a cãrui razã teritorialã se aflã proprietatea instrãinatã.
Proiectul introduce trei noi acte - "Declaraþia informativã privind impozitul pe veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal" (208), "Declaraþia privind veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal" (209) ºi "Decizia de impunere privind venitul din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal".
Stabilirea impozitului pe veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal se efectueazã prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului impozabil, declarat de contribuabili.
In vederea stabilirii impozitului, in termen de 5 zile de la primirea declaraþiilor privind veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal, organul fiscal de sursã va transmite organului fiscal de domiciliu informaþii privind baza de impunere.
In termen de 15 zile de la primirea declaraþiei, organul fiscal in a cãrui razã teritorialã se aflã domiciliul fiscal al contribuabilului emite ºi transmite acestuia Decizia de impunere privind venitul din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal.
In situaþia in care contribuabilul nu are domiciliu fiscal in Romania, stabilirea impozitului se efectueazã de cãtre organul fiscal in a cãrui razã teritorialã se aflã proprietatea instrãinatã.
Impozitul se plãteºte in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de impunere.
Declaraþia se completeazã ºi se depune de cãtre notarii publici care au obligaþia calculãrii, reþinerii ºi virãrii impozitului pe veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal.
Aceasta se depune panã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare semestrului in care a avut loc autentificarea actului privind transferul proprietãþilor imobiliare.
Declaraþia se completeazã in douã exemplare. Originalul se depune la organul fiscal in a cãrui razã teritorialã se aflã domiciliul fiscal al plãtitorului de impozit, iar copia se pãstreazã de cãtre plãtitorul de impozit cu regim de reþinere la sursã.
Plãtitorii de impozit au obligaþia depunerii declaraþiei in format electronic, pe suport magnetic sau optic.
Suportul magnetic sau optic va fi insoþit de exemplarul listat pe hartie al declaraþiei pentru unitatea fiscalã, semnat ºi ºtampilat, potrivit legii. Potrivit ultimelor modificãri aduse Codului fiscal de Senat, de la 1 iunie veniturile din transferul proprietãþilor imobiliare se supun impozitãrii numai dacã e vorba de construcþii fãrã destinaþie de locuinþã ºi terenuri de orice fel, fãrã construcþii, dobandite dupã 1 ianuarie 1990.
Pentru construcþiile de orice fel ºi terenul aferent acestora, impozitul se aplicã numai asupra celor care se instrãineazã, in termen de panã la trei ani de la data dobandirii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.