Prima saptamana a lunii mai nu s-a remarcat prin evolutii semnificative ale cursului de schimb pentru nici una din principalele monede.
Principalul "eveniment" l-a constituit comunicatul BNR care anunta o noua majorare a rezervei valutare, con
Prima saptamana a lunii mai nu s-a remarcat prin evolutii semnificative ale cursului de schimb pentru nici una din principalele monede.
Principalul "eveniment" l-a constituit comunicatul BNR care anunta o noua majorare a rezervei valutare, confirmand astfel cumpararile importante din aprilie. Avand in vedere ca banca centrala nu mai anunta achizitiile efective de valuta, ne putem baza doar pe zvonurile din piata, care indica o suma de pana la 800 milioane euro. Astfel, rezerva a urcat la 12,9 miliarde, mai mult cu 335 de milioane de euro fata de martie, chiar daca BNR a platit 746 milioane euro, reprezentand rate scadente si dobanzi aferente datoriei publice externe a Romaniei. Luand in calcul cresterea valorii rezervei de aur, la 1,12 miliarde euro, rezerva totala insuma un nivel record de peste 14 miliarde euro. Cursurile de schimb nu au inregistrat schimbari mari, fluctuatiile fiind de circa o suta de unitati, cu toate ca pe piata interbancara se observa, inca de la inceputul anului, un deficit de valuta pe segmentul clientilor, care este insa depasit de banii de la "capsunari". Pe piata monetara nu s-au petrecut schimbari semnificative ale dobanzilor interbancare, cele la un an "inghetand" la 6 - 9,88 la suta, in ciuda faptului ca BNR a redus, pentru a unsprezecea luna consecutiv, dobanda de referinta. Aceasta a fost anuntata pentru mai, la 7,96 la suta, fata de 8,45 in aprilie si 21,25 la suta, in iunie 2004.
In privinta evolutiei cursurilor in perioada urmatoare, parerile sunt impartite. Opinia aproape generala este ca leul ar trebui sa se aprecieze, dupa ce conform unor estimari, Sarbatorile Pascale au adus in tara circa un miliard de euro de la romanii care muncesc in afara tarii. Aceasta ar trebui sa aduca euro la o valoare de circa 3,55 lei. Exista insa si opinii ca euro ar putea sa urce spre 3,7 lei, sau chiar peste, datorita importurilor tot mai mari, care adancesc deficitul comercial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.