In numai doua zile, inundatiile au facut ravagii in zeci de localitati din 12 judete ale tarii. Sute de case au fost distruse de ape, sute de familii au pierdut agoniseala de-o viata. Culturi compromise, poduri distruse, sate izolate. Din pacate, ave

In numai doua zile, inundatiile au facut ravagii in zeci de localitati din 12 judete ale tarii. Sute de case au fost distruse de ape, sute de familii au pierdut agoniseala de-o viata. Culturi compromise, poduri distruse, sate izolate. Din pacate, avertizarea hidrologica transmisa vinerea trecuta catre prefecturile a 32 de judete s-a adeverit in mare parte.
Sambata seara, in cateva minute, satenii din Movilita, judetul Ialomita, au ramas fara acoperis deasupra capului si fara bunuri. O tornada asemanatoare cu cea produsa la Facaeni, in urma cu aproape trei ani, s-a abatut acum asupra localitatii Movilita. Vantul puternic a smuls acoperisurile, geamurile, peretii si usile caselor. Acoperisul bisericii a fost luat de rafale. Meteorologii nu exclud posibilitatea ca in viitorul apropiat sa mai aiba loc asemenea fenomene in diverse zone ale tarii.
In cateva localitati din judetul Vrancea, precipitatiile au atins 38 l/mp. Circulatia pe DJ 205 D a fost intrerupta ca urmare a ruperii unui cap de pod. Totodata, un pilon al podului Maracineni, peste raul Buzau, s-a rupt. Pe DN 2 (DE 85), intre Ramnicu Sarat si Buzau, circulatia a fost oprita, soferii fiind obligati sa foloseasca rute ocolitoare: Buzau-Berca, Sapoca, Maracineni- Ramnicu-Sarat.
In judetul Dambovita, un localnic de 55 de ani din comuna I.L. Caragiale a murit inecat dupa ce a fost luat de apele Cricovului. Un pescar a fost surprins de furia apelor, pentru salvarea lui fiind folosit un elicopter. Sambata seara au fost inundate circa 290 de case, 700 de anexe gospodaresti, sase poduri, 600 de hectare de teren agricol, iar 17 localitati au ramas fara curent electric. Pe DN 72, la iesirea din Dumbrava spre Targoviste, traficul rutier a fost inchis. Pe carosabil, apa a ajuns la un metru. Mai multe familii din localitatea Sotanga au ramas izolate. In municipiul Targoviste, 25 de case au fost inundate.In judetul Buzau, ca urmare a precipitatiilor abundente si a scurgerilor de pe versanti, au fost afectate peste 200 de gospodarii din localitatile Valea Nehoiului si Patarlagele si terasamentul de cale ferata Buzau-Nehoiu. La Valea Nehoiului, viiturile au ajuns pana la opt metri. Circa 20 de familii au fost evacuate. La Patarlagele, chiar si masinile din curtile oamenilor au fost luate de ape. Alunecarile de teren au dus la izolarea altor trei localitati. Caderile de bolovani de pe versanti, in zona Siriu, au determinat intreruperea circulatiei pe DN 10 Buzau-Brasov. Circulatia a fost deviata pe DN 1 B Buzau-Ploiesti-Brasov. Totodata, din cauza ruperii unui pod improvizat, drumul care face legatura intre Cislau si Valenii de Munte a fost blocat.
In judetul Brasov, inundatiile au afectat sase localitati, 92 de case si anexe gospodaresti si o suta de hectare de teren agricol. Si in municipiul Brasov, din cauza incapacitatii sistemului de canalizare de a "prelua" apa, au fost inundate mai multe gospodarii. In Bucegi, la peste 1.500 de metri, a nins, stratul de zapada atingand 30-50 de cm.
In localitatea Ciobanu din judetul Constanta, in urma vijeliei de sambata, zece case din localitatea Ciobanu au ramas fara acoperisuri.
Precipitatiile abundente cazute pe raza judetului Prahova au afectat sapte localitati. Aproape 50 de familii au ramas izolate.
Nici judetele Bacau, Dolj, Vaslui, Botosani si Covasna nu au scapat de furia apelor. Sute de case au fost afectate de inundatii, satenii fiind nevoiti sa-si paraseasca locuintele. Satenii doljeni ale caror case au fost inundate sustin ca nimeni nu i-a anuntat despre "potop". Pe de alta parte, autoritatile locale din Dolj spun ca au primit avertizarea hidrologica prea tarziu (n.r. vineri in jurul pranzului) si nu au avut timp sa anunte oamenii.

Partea ungara a trimis motopompele in judetul Timis

In judetul Timis, au ajuns, ieri, 25 de motopompe de mare capacitate, care, dupa cum spun specialistii, consuma 10 tone de motorina zilnic. Madalin Mihailovici, consilier in Ministerul Mediului, a declarat ca amplasarea motopompelor trimise de partea ungara va trebui sa fie facuta cu mare precautie: "Nu ne putem permite sa facem manevre pe aceste diguri decat cu ajutorul unor elicoptere. Ele nu au fost gandite sa lucreze permanent sub presiune.
Dupa manevrele hidrotenhice, vom avea, in aproximativ zece zile, o reducere a nivelului apei cu 50 de centimetri pe intreaga suprafata de 25.000 de hectare".
Pe de alta parte, specialistii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) au convenit cu omologii din Serbia si Muntenegru sa faca brese in digurile de pe raurile de peste granita si altele, in cele din Timis pentru a grabi retragerea apelor din zonele inundate, estimata la trei zile. Prin crearea unor brese in diguri de pe teritoriul Serbiei si Muntenegrului se asteapta ca, in maximum trei zile, nivelurile raurilor Bega si Timis sa scada la jumatate. "Partea sarba a fost de acord sa deschida stavilarul de la Botos. Efectele acestei manevre urmeaza a fi resimtite in zona Cruceni. Aceste manevre nu se puteau face pana acum, deoarece inundatiile sunt mari si la noi, si la ei. A trebuit sa treaca o perioada de timp, ca sa scada nivelurile pe raurile afectate", a declarat secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Varga.

O noua avertizare hidrologica

MMGA a transmis, sambata, o noua avertizare catre 13 judete din tara prin care anunta pentru urmatoarele zile cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparare ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele zile.
Prognoza hidrologica prevede producerea de cresteri importante de niveluri si debite cu depasirea cotelor de aparare pe raurile din bazinele Jiu, Olt, Arges, Ialomita, Buzau, Putna, Rimnicu Sarat, Trotus.
Aceasta alerta hidrologica a fost transmisa catre prefecturile judetelor Bacau, Brasov, Buzau, Dambovita, Dolj, Gorj, Ialomita, Mehedinti, Neamt, Prahova, Sibiu, Valcea, Vrancea.
Nivelul Dunarii se situeaza peste cota de inundatii la Harsova, iar peste cota de atentie la Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Magurele, Zimnicea, Oltenita, Cernavoda, Braila, Galati, Isaccea si Tulcea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.