Fenomene meteorologice din ce in ce mai dure se abat asupra Romaniei. Dupa ce inundatiile au devastat localitati intregi, o vijelie puternica s-a abatut sambata asupra comunei ialomitene Movilita. in numai doua minute, 24 de case s-au ales cu acoperi

Fenomene meteorologice din ce in ce mai dure se abat asupra Romaniei. Dupa ce inundatiile au devastat localitati intregi, o vijelie puternica s-a abatut sambata asupra comunei ialomitene Movilita. in numai doua minute, 24 de case s-au ales cu acoperisurile distruse. Casele de la marginea localitatii, acolo unde a lovit prima data tornada, au fost cele mai afectate. O casa a fost distrusa chiar din temelii. Altele sunt atat de subrezite incat oamenii au dormit cu frica in san, sa nu se darame peste ei ce a mai ramas in picioare.
Movilita e comuna cu oameni amarati, astfel ca nenorocirea care s-a abatut peste ei i-a afectat serios. "Am ramas fara nimic. Casa nu mai e. Animalele au fost luate si ele pe sus. Eu nu eram acasa, dar era mama, care a scapat cu viata. Azi-noapte am dormit intr-o anexa. Primarul a promis, dar pana azi nu a venit nimeni sa vada ce-mi trebuie ca sa fac casa la loc", ne-a povestit amaraciunea sa Florian Ionita, cel mai puternic afectat de vijelia pe care satenii o numesc tornada. in curtea sa vecinii roiesc, incercand sa puna in ordine ce i-a mai ramas prin batatura.
Situatia e grava si pentru familiei Dumitrei I. Batrana in varsta de 65 de ani locuia impreuna cu baiatul ei si cu copii acestuia. in total, opt suflete. "Maica, tocmai ce apucasem sa-mi pun tabla noua pe casa. Toata a fost smulsa de vant. Nu mai putem dormi in casa. Acum amenajam o baraca de fier, aici, in curte, sa dormim in ea pana s-o face ceva", ni s-a plans batrana. Oamenii sunt tare necajiti si tot ce pot face este sa astepte ajutorul autoritatilor.
O prima estimare a pagubelor arata ca stricaciunile se ridica la o valoare de 3 miliarde de lei. Pe langa cele peste 20 de case afectate, biserica din sat a ramas, de asemenea, fara o parte din acoperis.
O vijelie asemanatoare, dar ceva mai puternica, s-a abatut in august 2002 asupra localitatii Facaeni. Peste 400 de case au ramas atunci fara acoperisuri, iar doua persoane si-au pierdut viata fiind prinse sub peretii prabusiti ai casei. Forta vijeliei de atunci a fost atat de mare incat a pus la pamant o padure intreaga.

Se anunta noi averse

Dupa prapadul din weekend, jumatate din tara are de suferit, iar meteorologii spun ca ploile se vor intoarce si mai furioase. "Va continua sa ploua, dar miercuri toata ziua si noaptea va ploua in cantitati insemnate. Va fi o zi foarte urata in toata tara, cu averse si descarcari electrice, inclusiv in Capitala. Vestea buna e ca temperaturile nu vor cobori", ne-a informat Victor stefanescu, meteorologul de serviciu.

15 judete afectate de ploi torentiale

Au cazut 134 litri de apa pe metru patrat la Curtea de Arges si Targoviste, 71 de litri la intrarea in Bucuresti si 80 de litri la Iasi.
Batranul Constantin Gradinaru, de 61 ani, din sotanga (Dambovita) a fost declarat decedat, iar familia ii cauta in continuare trupul luat de torenti. Un alt barbat de 55 de ani, din comuna I.L. Caragiale, a fost luat de apele Cricovului, iar un pescar care isi serba ziua la pescuit nu a mai putut ajunge la mal, dar a fost salvat la limita de elicopterul SMURD.
Doua sute de familii din Valea Nehoiului si Patarlagele (Buzau) sunt complet izolate de lume si isi dramuiesc apa potabila. A fost oprita circulatia feroviara intre Buzau si Nehoiu. Pe DN 2 (E85), circulatia a fost interzisa, inclusiv pentru pietoni si biciclisti, pentru ca un pilon al podului peste raul Buzau s-a fisurat .
in localitatea Ciobanu (Constanta) o vijelie teribila a smuls zece acoperisuri si numerosi arbori. Pe Valea Prahovei peste 50 de familii sunt complet izolate, iar o femeie de 52 de ani din comuna Brebu a disparut. Politistii au aflat ca femeia s-a adapostit sub un pod, dupa care a fost luata de o viitura de pe raul Telega.
in trei ore, peste doljeni au cazut 60 de litri de ploaie, dar la Podari a fost potop timp de o ora: case fara acoperis, animale inecate, oameni fara adapost. "A venit prapadul peste noi. Nu stiu ce vom mai alege din lucrurile din casa, care plutesc in apa. Uitati-va cum ne-a luat apa pana si plapumile de pe pat. Beciul, in care aveam proviziile este plin de apa, iar din fantana luam apa murdara cu cana, nu mai trebuie sa bagam ciutura", spune, Daniela, o sateanca .


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.