Un deficit bugetar strans, recomandat de FMI, nu tine numai de felul in care Guvernul decide sa cheltuiasca banii, ci si de colectarea taxelor.
De acest lucru se ocupa Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Seful acestei institutii

Un deficit bugetar strans, recomandat de FMI, nu tine numai de felul in care Guvernul decide sa cheltuiasca banii, ci si de colectarea taxelor.
De acest lucru se ocupa Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Seful acestei institutii, fara doar si poate, esentiala pentru indeplinirea planului bugetar, este juristul Sebastian Bodu.
Ales de Guvern din randul membrilor PD, calificarea sa profesionala nu este intamplatoare. Presedintele ANAF pare a merge, aproape in exclusivitate, pe disciplinarea agentilor economici. Bodu nu scapa insa din vedere defectele de sistem. Planul sau pare a fi, in mare, chemarea la ordine a firmelor si a functionarilor fiscali deopotriva. Sebastian Bodu a acceptat sa ne dea un interviu in care sa-si dezvaluie intentiile sau pretentiile... fiscale.

- Numai la bugetul de stat sunt mai mult de 80.000 de miliarde datorii de recuperat plus de incasat pe anul asta. Cum se va descurca ANAF?

- Dupa cum stiti, am marit numarul executarilor silite, care a crescut de la putin peste o mie, anul trecut pe vremea asta, la peste 16.000, dar nu ajunge.
Sunt probleme, oricat as incerca sa maresc gradul de colectare, nu am destul personal. De aceea vrem sa modificam structura incasarilor. Primul pas ar fi sa dam la municipalitati colectarea amenzilor persoanelor fizice, deoarece se incarca foarte mult activitatea celor care se ocupa de executarile silite.
E vorba de regula aceea "80 - 20": alergi dupa 80% din datornici care iti aduc 20% din incasari, cand ai putea sa alergi dupa 20% dintre ei care sa-ti aduca 80% din incasarile la buget. Trebuie insa ca aceasta descentralizare sa fie acceptata si de Guvern. Nu vad de ce nu s-ar intampla, pentru ca municipalitatile se ocupa oricum de incasari si au si infrastructura necesara. Mai ales ca 80% din incasarile noastre se duc la bugetele locale.

- Credeti ca vor fi probleme cu declararea veniturilor agentilor economici in urma tuturor modificarilor de ordin fiscal petrecute anul acesta?

- Intentionam reformarea sistemului informatic. Astfel incat nu numai marii contribuabili, ci si celelalte persoane juridice sa depuna declaratii electronice. Nu ma refer strict la declaratii, ci si la situatiile financiare. Si noi, si ei vom munci mai putin si se va termina si cu asteptarea de la Administratia financiara. In plus, vom avea o evidenta mai buna si astfel controlul se va desfasura mai bine. Pana acum am facut tot felul de carpeli in organizare in loc sa ne ocupam de punctele esentiale. IT-ul cred ca e o chestiune esentiala, vor disparea cozile de la Administratiile financiare.

- Ce se intampla la RAFO?

- Societatea e in reorganizare judiciara, plan pe care Fiscul nu l-a acceptat. S-a considerat ca nu suntem dezavantajati ca au votat altii pentru noi. Din punctul de vedere al Fiscului, creanta exista in suma in care a fost anuntata, de 9.300 de miliarde de lei. Evident ca recuperarea prin vanzarea activelor este o procedura de durata. Dar este o optiune, nu a Fiscului, ci a legii.
A doua varianta pe care noi o incercam este sa vindem aceste creante catre niste societati care s-au aratat interesate. In cazul acesta am incasa acesti bani in mod direct, urmand ca aceia care cumpara sa le reconverteasca, pentru ca de fapt asta ii intereseaza, preluarea societatii. RAFO si-a dat deja acordul pentru reconversie, noi nu ni l-am dat inca. Dar RAFO ar putea face un acord de vointa, el devenind astfel actionar.

- Ati primit oferte concrete de preluare a creantelor?

- Dupa cum se stie, prima a venit de la BkP, dar intr-un final au zis ca vor sa plateasca in 8 - 10 ani, ceea ce nu mai e o vanzare de creante. Ar fi conversie in obligatiuni cu dobanda si asa mai departe, forma cu care noi nu putem fi de acord.
A doua oferta a venit din partea Alfa Oil, iar a treia a venit de la Agentia de Afaceri a Complexelor Proprietatilor de Stat ale Federatiei Ruse, o societate de stat in genul AVAS-ului de la noi.
In ceea ce priveste aceste ultime doua oferte, am cerut informatii asupra unor abilitati ale acestor investitori si daca dansii dovedesc onorabilitate si daca noi ajungem la aceeasi concluzie, putem vorbi de o preluare a creantelor de catre acesti ofertanti. Doar daca sunt dispusi sa le preia la valoarea lor nominala. Adica sa plateasca acele 9.300 de miliarde de lei. Suntem dispusi sa discutam, asteptam oferte concrete. Oricine ramane in discutie. Facem un concurs de oferte.

- Trebuie sa atingem anul acesta un deficit bugetar de 0,7% din PIB. In afara de taierea de cheltuieli, si colectarea va avea un rol decisiv. Cum a mers pana acum?

- Vestea buna este ca daca noi continuam cu incasarile la fel ca pana acum, FMI va accepta un deficit bugetar chiar mai mare. Suntem in grafic, iar tendinta este buna. FMI le esaloneaza pe trimestru, dar nu se uita la incasarile efective, ci la tendinta lor, iar noi suntem in crestere.

- Au iesit venituri la suprafata?

- Incasand mai mult la CAS, noi ne-am gandit ca s-au albit niste venituri. Nu zic ca platesc toti, dar e un semnal.

- Cum vor depune persoanele fizice declaratiile pe veniturile din anul curent?

- Cei care au retinere la sursa nu vor mai depune declaratii. Vor depune declaratii numai cei cu venituri din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala.
Maximum 20% din cei care depun anul acesta declaratii o vor face si anul viitor.

- De ceva vreme domneste o nebuloasa asupra Garzii Financiare si a Autoritatii Vamale. In special in ceea ce priveste legislatia.

- Vrem sa reformam Vama si Garda Financiara. Un prim act normativ care va schimba unele lucruri in Vama va veni in perioada imediata si va face referire la firmele inactive. Cei care nu si-au depus declaratii o perioada lunga de timp, cei care nu sunt gasiti la sediul social sunt declarati inactivi. Dupa ce acest ordin va fi publicat, aceste marfuri care stau acum in Vama si au ca importator o firma inactiva vor fi confiscate.
In plus, lucram in prezent la un nou Cod vamal. Nu o sa inventam noi roata, vom suprapune legislatia europeana. Nu mai facem coduri originale.
In atributiile Vamii vor intra si operatiuni de cercetare penala pentru infractiunile la regimul vamal.
La fel si la Garda Financiara, care va face cercetare penala pe Legea evaziunii fiscale, la Legea contabila si pe prevederile din Codul penal privind accizele. Este un angajament al Romaniei prin acordurile internationale si o prevedere a programului de guvernare.

- Tot ce inseamna criminalitate fiscala va fi cercetat de Garda Financiara?

- Nu va ganditi ca maine se schimba Codul de procedura penala si poimaine incep Garda si Vama sa faca cercetare penala. Nu vrem sa bulversam sistemul. Asta se va face in timp. Agentii trebuie pregatiti. Nu avem un termen. Sa spun trei luni ar fi putin, sa spun trei ani ar fi prea mult. In schimb, legislatia se va modifica imediat, intr-o luna - doua.

- Zilele acestea a fost un mic incident legat de faptul ca nu v-ati fi depus declaratia de avere. Aveti masina?

- Am un Volkswagen Golf 4 din 1999. Si o casa luata cu un credit ipotecar pe care in curand il voi achita. Ca sa intelegeti declaratia mea, apare acolo scris CEC, acela reprezinta o plata pe care trebuie sa o primesc dintr-un fond de pensii la care am contribuit timp de 8 ani la fostul meu angajator, bani din care imi voi plati casa.
A fost o problema cu declaratia mea. Eu am semnat-o inca din primele zile in care am ajuns la ANAF. Am dat-o la Personal, de acolo s-a dus la IT, nu stiu ce s-a intamplat cu ea. Cert este ca nu aparea, dar am remediat problema.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.