Dupa batalia dura pentru presedintie data in PSD, un alt partid se pregateste pentru o campanie interna dificila, in urma careia ori Emil Boc, ori Adriean Videanu va trebui sa se multumeasca doar cu postul de primar. Desi cei doi optau pentru o condu

Dupa batalia dura pentru presedintie data in PSD, un alt partid se pregateste pentru o campanie interna dificila, in urma careia ori Emil Boc, ori Adriean Videanu va trebui sa se multumeasca doar cu postul de primar. Desi cei doi optau pentru o conducere negociata intre liderii partidului, pozitia de presedinte al partidului urmand a-i fi atribuita actualului edil al Capitalei, iar cea de prim-vicepresedinte lui Boc, se pare ca, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, inca cea mai influenta personalitate in PD, s-a dat liber la depunerea de motiuni. Astfel, Boc va concura cu Videanu si, foarte probabil, cu Sorin Frunzaverde pentru a putea ocupa locul lasat vacant de fostul lider autoritar al partidului, Traian Basescu.
Conventia Nationala Extraordinara a PD, la care va fi ales noul presedinte al formatiunii, va avea loc in 25 iunie, la Sala Palatului din Bucuresti.
De altfel, Boc a recunoscut, intr-un fel, ca ar putea candida impotriva lui Videanu, desi cei doi sunt cunoscuti ca figurand printre favoritii actualului sef al statului. Presedintele interimar al PD a tinut sa precizeze, sambata, in cadrul Consiliului National de Coordonare al partidului, ca viitoarea competitie din iunie, de la Conventia Nationala, va fi una "intre prieteni".
"Competitia care va fi, va fi cu siguranta intre prieteni din PD, intre oameni care tin la PD. Vor fi una, doua, trei motiuni, nu conteaza, atat timp cat stim ca suntem pentru PD", a spus Boc, care, prudent, a evitat sa raspunda, la final, intrebarilor ziaristilor legate de depunerea candidaturii sale pentru presedintia PD, precizand ca nu a luat nici o decizie pana in acest moment.
Boc a indemnat organizatiile judetene sa ramana "unite" pentru ca este important ca, dupa Conventie, PD "sa iasa intarit" si sa nu apara "transee" in interiorul partidului. Declaratia lui Boc a fost sustinuta si de vicepresedintele democrat Vasile Blaga, care si-a exprimat convingerea ca in PD nu exista sanse "de fractura" si s-a aratat convins de faptul ca democratii vor ramane "la fel de uniti" si dupa Conventia Nationala de la sfarsitul lunii iunie: "Sunt convins ca vom ramane la fel de uniti; din cate imi cunosc colegii, nu exista nici cea mai mica sansa de fractura in acest partid".

Basescu vrea un partid "viu"

Traian Basescu are mai multe motive pentru care a decis sa "ii roage" pe liderii PD sa depuna mai multe motiuni: pe de o parte, concurenta ar lasa opiniei publice impresia unui partid "viu", democratic, iar pe de alta parte, noul presedinte nu ar fi unul foarte puternic, legitimitatea sa neputandu-se compara cu cea a lui Basescu, in conditiile in care este putin probabil ca el sa obtina o majoritate confortabila in cadrul votului. Cel care va pierde va avea insa de suferit, el trebuind sa se multumeasca cu o pozitie mai putin centrala in cadrul partidului. Daca Boc va fi cel invins, el va fi afectat intr-o mai mare masura, pozitia de primar general al Capitalei asigurandu-i lui Videanu oricum o pozitie privilegiata in spatiul public.
In ceea ce-l priveste pe ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, acesta se pare ca este inclinat sa candideze la postul de secretar general al partidului, o functie care va avea, potrivit noului statut, o importanta mult mai mare. Inlocuitorul lui Videanu in Guvern, vicepremierul Gheorghe Seculici, vizeaza si el o functie in PD, cel mai probabil cea de prim-vicepresedinte, pentru a nu concura cu mult mai influentul Blaga pentru cea de secretar.

Conventia nationala va stabili viitoarea doctrina a partidului

O alta problema aflata pe ordinea de zi a partidului a fost cea privind viitoarea doctrina a partidului. Nemultumiti de modul in care au fost tratati de Internationala Socialista si de Partidul Socialistilor Europeni, care nu si-au ascuns niciodata preferinta si afectiunea pentru PSD, liderii democrati intentioneaza ca, in 2007, anul posibilei integrari a Romaniei in UE, sa reprezinte tara noastra in Parlamentul European de pe bancile grupului popular.
Cei 800 de democrati prezenti, sambata, la sedinta Consiliului National de Coordonare al PD au decis, cu un singur vot impotriva, eliminarea din Statutul partidului a obligativitatii prezentarii exclusiv de motiuni social-democrate de catre candidatii la sefia formatiunii.
Boc a precizat ca PD ramane, conform Statutului, un partid social-democrat modern, membru in Internationala Socialista, insa a adaugat ca propunerea Colegiului Director vine ca urmare a faptului ca "de o bucata buna de vreme, de aproape un an", exista discutii in cadrul PD cu privire la orientarea formatiunii catre alta doctrina. Boc a mai spus ca "este firesc" ca cei 4.000 de delegati care vor participa la Conventia Nationala din iunie sa aiba posibilitatea sa opteze intre mai multe motiuni.
Potrivit unor surse democrate, pe 25 iunie, in cadrul Conventiei Nationale a partidului, vor fi prezentate, in mod sigur, cel putin doua motiuni, dintre care una social-democrata si una populara. Insa chiar daca va castiga motiunea social-democrata, afilierea la PPE nu va fi exclusa, PD urmand a prelua modelul Partidului Social-Democrat portughez, condus de presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, care, desi are o orientare de centru-stanga, este membru al Partidului Popular European.
Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, cel care negociaza in prezent cu reprezentantii PPE, a afirmat, in discursul sau, ca PD este singurul partid din Romania pozitionat pe centrul reformator, curent a carui doctrina nu este aceeasi cu cea a "Noului centru" al lui Tony Blair sau cu cea a formatiunii lui Schroder.
"Cred ca, din aceasta Conventie, PD va trebui sa iasa mult mai intarit, printr-o identitate proprie mult mai pronuntata si in beneficiul Aliantei pe care o avem cu liberalii, dar in care trebuie sa ne pastram identitatea. PD va trebui sa fie mult mai intarit dupa aceasta Conventie si pentru pozitia Romaniei in Europa unita, pentru ca avem sansa unica de a reprezenta tara, pe un culoar politic, intr-o Uniune Europeana unde nu intram numai pentru a obtine beneficii, unde avem responsabilitati si in modul in care vom reprezenta acolo Romania", a sustinut Frunzaverde.
Si Vasile Blaga s-a referit la acest subiect: "Sunt lucruri ce se discuta, iar dvs. trebuie sa luati o decizie. Iar faptul ca noi dezbatem eventualele curente politice la vedere este un lucru care da maturitate acestui partid. Nu le discutam prin birouri, intre noi; trebuie discutate la vedere, asfel incat, pana la urma, linia hotarata de militanti va fi cea pe care va trebui s-o urmam", a aratat Blaga.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.