Potrivit unei ordonante de urgenta, adoptata in aceasta saptamana de Guvern, serviciile publice desfasurate in cadrul Institutului Clinic Fundeni vor fi concesionate. Concesionarea va fi aplicata si unor bunuri proprietate publica si proprietate priv
Potrivit unei ordonante de urgenta, adoptata in aceasta saptamana de Guvern, serviciile publice desfasurate in cadrul Institutului Clinic Fundeni vor fi concesionate. Concesionarea va fi aplicata si unor bunuri proprietate publica si proprietate privata a statului si se va face pe o perioada de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii prin acordul partilor pentru o perioada suplimentara de 24 de ani. Ministerul Sanatatii va utiliza procedura licitatiei publice deschise pentru atribuirea contractului de concesionare. "Procedura licitatiei publice deschise asigura o concurenta reala intre investitorii interesati, garanteaza accesul egal la licitatie tuturor investitorilor, precum si un tratament egal in cadrul procedurii. Va fi garantat, de asemenea, caracterul complet transparent al procedurii de licitatie, al deschiderii ofertelor si al atribuirii contractului", se arata intr-un comunicat transmis de biroul de presa al Guvernului. Operatorul privat isi asuma responsabilitatea pentru conducerea serviciilor clinice/nonclinice, la fel ca si responsabilitatea pentru toate cheltuielile de capital si extinderea/modernizarea facilitatilor. In cazul concesionarii, bunurile sunt administrate si modernizate de operatorul privat, dar raman in proprietatea statului. Serviciile concesionate vor fi furnizate in mod obligatoriu pacientilor asigurati in sistemul public de asigurari de sanatate, precum si pacientilor asigurati in regim privat. In baza contractului de concesiune, Concesionarul va prelua toti angajatii Institutului Clinic Fundeni precum si contractele colective de munca actuale. Ca societate privata, concesionarul va putea negocia noi contracte la expirarea actualelor contracte de munca si va putea introduce stimulente financiare pentru remunerarea inaltei performante. De asemenea, va trebui sa continue activitatile de pregatire profesionala si invatamant medical. In cadrul licitatiei, ofertantii vor trebui sa propuna, ca parte a ofertei lor, investitii de capital. Aceste sume vor fi incluse in contractul de concesiune ca obligatii de investitii. "Introducerea managementului privat la Spitalul Clinic Fundeni, prin procedura concesiunii, reprezinta cea mai buna modalitate de a redresa situatia financiara a Institutului si de a intari rolul sau de unitate nationala de prim rang", precizeaza sursa citata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.