Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat joi, la Palatul Victoria, ca Executivul a aprobat doua hotarari prin care se aloca o prima transa de 20 milioane de euro, echivalent in lei, pentru realizarea lucrarilor de reconstructie sau reabilitare a l
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat joi, la Palatul Victoria, ca Executivul a aprobat doua hotarari prin care se aloca o prima transa de 20 milioane de euro, echivalent in lei, pentru realizarea lucrarilor de reconstructie sau reabilitare a locuintelor sinistratilor, afectate de inundatiile produse in vestul tarii. Tariceanu a mentionat ca a fost aprobata si o ordonanta de urgenta prin care Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) este desemnata sa realizeze aceste lucrari in zonele calamitate. "Am aprobat in sedinta de joi doua hotarari de guvern prin care o parte din sumele rezultate din procesul de privatizare vor fi alocate pentru reconstructia caselor afectate de inundatii si pentru amenajarea terenurilor si a cailor de acces. In acest moment am eliberat o prima transa, echivalentul in lei a 20 de milioane de euro, si am constituit un grup de lucru care va fi condus de ministrul de stat Gheorghe Seculici si care va elabora proiectele de reconstructie din zona", a spus primul-ministru. Tariceanu a mentionat ca din grupul de lucru condus de ministrul Seculici vor face parte ministrii agriculturii, transporturilor, mediului si administratiei si internelor. Potrivit primului-ministru, acest grup de lucru va urmari ca proiectele de reconstructie din zona vizand refacerea locuintelor si infrastructurii afectate sa fie realizate in bune conditii, astfel incat pana la venirea iernii sinistratii sa poata reveni in case.
Comisie pentru supravegherea fondurilor colectate
In conturile deschise de Secretariatul General al Guvernului la BCR destinate strangerii de donatii in bani pentru sinistrati, au fost depuse pana in prezent urmatoarele sume: 4.046.885.360 lei; 1916,21 euro; 2099 USD. Majoritatea donatiilor au fost facute de persoane fizice si reprezinta sume cuprinse intre 100.000 si 5.000.000 lei. Contributiile financiare provin din toate judetele tarii. Cei care doresc sa sprijine persoanele din judetele afectate de inundatii pot face in continuare donatii in conturile deschise la BCR de Secretariatul General al Guvernului. Acestea sunt: RO65RNCB5010000138390083 ROL; RO11RNCB5010000138390085 USD; RO38RNCB5010000138390084 EUR.
Premierul Tariceanu precizat ca s-a decis constituirea unei comisii care va supraveghea modul in care vor fi gestionate fondurile colectate pentru ajutorarea sinistratilor. Din comisie fac parte doi secretari de stat, Ioan Andreica de la Ministerul Transporturilor si Victor Dobre de la Ministerul Administratiei si Internelor, un reprezentant al mediului de afaceri - Maria Grapini, un reprezentant al mediului bancar - Misu Negritoiu, un reprezentant al mass-media - Ino Ardelean, urmand ca in componenta comisiei sa fie inclus si un ambasador al unui stat membru UE, a mai spus Tariceanu. El a aratat ca s-a dorit constituirea acestei comisii pentru a nu exista suspiciuni in ceea ce priveste o eventuala deturnare catre alte directii a banilor destinati ajutorarii sinistratilor. Conform ultimelor estimari, inundatiile au distrus 653 de locuinte si au avariat 3700, cele mai multe fiind in judetul Timis. Totodata, au fost afectate 115.000 ha de teren.
"Zambet pentru Romania"
Din 25 aprilie, Televiziunea Romana impreuna cu Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Timisoarei deruleaza campania "Zambet pentru Romania", destinata ajutorarii persoanelor sinistrate in urma inundatiilor din vestul tarii. Oricine doreste sa ajute persoanele sinistrate o poate face donand o suma de bani in conturile deschise la BCR Timisoara de catre Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Timisoarei. RomTelecom a pus la dispozitie doua numere de telefon: 0900 90 00 10 - tarif 2 euro (fara TVA) si 0900 90 00 11 - tarif 4 euro (fara TVA), unde cei care suna pot dona bani, iar prin operatorul Vox Line se poate apela sau pot fi trimise mesaje la numarul 1415 (disponibil in retelele Connex sau Orange), suma donata pentru fiecare apel fiind de 1,5 USD (fara TVA). Pana astazi au fost stranse aproape 900 milioane lei in contul deschis la BCR Timisoara, 23.000 USD (fara TVA) prin numerele puse la dispozitie de Romtelecom si aproximativ 20.000 Euro (fara TVA) prin numarul disponibil in retelele Connex si Orange. TVR 1 va mai dedica si ziua de 21 mai acestei campanii: se va organiza un TELEDON, oamenii fiind indemnati sa sune si sa faca donatii pentru familiile sinistrate. Toata ziua vor fi afisate conturile si numerele de telefon pentru donatii, iar intre orele 11,00 - 14,00 si 15,00 - 19,00 va fi organizat un TELEDON in direct, cu interventii ale studiourilor teritoriale. Alte informatii pot fi gasite accesand site-ul TVR- www.tvr.ro.
1000 de locuri gratuite in tabara de la Navodari
Blocul National Sindical, Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA, CNSLR Fratia si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania ofera sprijin familiilor afectate de inundatii. Cele patru confederatii sindicale pun la dispozitia copiilor persoanelor sinistrate circa o mie de locuri in tabara de la Navodari, timp de doua luni. Copiii si insotitorii acestora vor avea la dispozitie locuri de cazare, hrana, terenuri de sport, conditii civilizate de trai pana la ameliorarea situatiei din zonele afectate de inundatii. Incepand de luni, 9 mai 2005, la Timisoara si Constanta vor functiona comandamente care se vor ocupa de organizarea taberelor. Cele patru confederatii sindicale vor fi sprijinite in acest demers de Consiliul Judetean Constanta. Si pensionarii au anuntat, ieri, ca au adunat 25 de milioane de lei pentru ajutorarea familiilor afectate de inundatii, in judetul Timis. Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor informeaza ca a strans aceasta suma impreuna cu organizatiile sale din Zalau, Targu Mures, Giurgiu, Ploiesti, Baia Mare, Neamt, Botosani, dar si cu Asociatia Medicilor Pensionari si Asociatia Municipala Bucuresti a Pensionarilor.
550.000 de dolari din partea SUA
Guvernul Statelor Unite a decis alocarea unei sume suplimentare in valoare de 500.000 de dolari pentru victimele inundatiilor din vestul Romaniei, asistenta acordata de SUA sinistratilor ridicandu-se astfel la 550.000 de dolari, informeaza un comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti, transmis ieri. Cei 500.000 de dolari acordati prin intermediul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) vor fi utilizati pentru o serie de activitati precum acordarea de imprumuturi pentru repararea sau reconstruirea de case, scoli, poduri etc, ajutorarea directa a fermierilor si micilor intreprinzatori afectati, campanii de informare, alte proiecte in domeniile sanitar, social si economic, precizeaza sursa citata.
Pompe unguresti
Ministerul Mediului si Apelor din Ungaria si-a aratat disponibilitatea de a ajuta Romania de a evacua apele ce inunda zone intinse din Banat. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului roman al Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), partea ungara a trimis deja o echipa de specialisti de la Directia Apelor Szeged, pentru a stabili solutiile tehnice de evacuare a apelor din zonele calamitate. In afara solutiilor de evacuare gravitationala, specialistii au stabilit ca este oportuna interventia cu ajutorul unor motopompe de mare capacitate, precizeaza comunicatul. Deoarece in Romania nu sunt astfel de instalatii de mare capacitate, MMGA a solicitat partii ungare sa ne puna la dispozitie, pe o perioada determinata, 40 de motopompe de mare debit (tip BAP avand debitul de 0,5 mc/s) si specialistii necesari punerii in functiune a acestora. Totodata, Ministerul Mediului a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor ca, in baza acordului dintre Romania si Ungaria cooperarea si ajutorul reciproc in cazul producerii dezastrelor, circulatia echipamentelor si echipelor de ajutor solicitate sa se face rapid, cu formalitati simplificate, cu scutirea platii taxelor vamale, a impozitelor, a accizelor si a celorlalte impuneri financiare pentru import/export temporar.
Faleza Sulina a fost inundata
Faleza orasului Sulina a fost inundata, autoritatile locale solicitand avizul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) pentru crearea unei brese in digul de protectie litoral, in zona fostului canal natural de descarcare Imputita, informeaza Rompres. "Acum, avem noroc ca vantul nu bate dinspre mare, pentru ca altfel nivelul Dunarii ar mai fi crescut cu inca 15 centimetri. In plus, deversorul de preluare a debitului de surplus este blocat de plauri, dupa ce abia ieri l-am deblocat", a declarat, ieri, Aurel Dimitriu, primarul orasului Sulina. El a mai spus ca podul de trecere spre digul de legatura dintre comuna Sfantu Gheorghe si orasul Sulina este foarte inclinat si exista pericolul prabusirii lui, toate delegatiile formate din autoritati judetene care s-au deplasat la Sulina refuzand sa le ofere vreo solutie pentru aceasta situatie. Potrivit aceleiasi surse, daca, in 2001, s-ar fi aplicat proiectul intocmit de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii pentru preintampinarea efectelor nedorite ale intemperiilor, care prevede un deversor cu o capacitate dubla fata de cea actuala, acum nu ar fi fost nici o problema.
Campanie de vaccinari
Medicii au administrat, pana joi seara, in jur de 7000 de vaccinuri in randul sinistratilor din judetul Timis, pentru a preveni aparitia bolilor infectioase, in conditiile in care corpurile a sute de animale moarte se afla inca in zona, iar sursele de apa nu sunt inca sigure. Ministerul Sanatatii a precizat, ieri, pentru Mediafax ca, pana joi, au fost vaccinate antitifoidic 1324 de persoane, antitetanic - 4511 (din care 402 copii), iar antihepatitic A inactiv 1139 (din care 576 copii). O a doua campanie de imunizare fata de hepatita A va fi derulata peste 30 de zile, fiind vorba despre al doilea vaccin pentru cei care au fost imunizati o data. Masuri similare au fost derulate, prin directiile de sanatate publica, si in celelalte judete afectate de inundatii, o situatie centralizata la nivel national urmand a fi facuta publica de Ministerul Sanatatii in cursul saptamanii viitoare. MS a trimis in judetul Timis mai multe tipuri de vaccinuri: antihepatitic A inactivat (2300 de doze pentru adulti, 2100 pentru copii), difterotetanic (4000 pentru adulti, 800 pentru copii), tifoidic inactivat (200 de doze), antitetanic (6246 de doze pentru adulti si 428 pentru copii). In Timis, mii de hectare de teren sunt inca acoperite de ape. Autoritatile incearca sa curete zona de animalele care au murit inecate si sa pulverizeze in zona substante impotriva insectelor, pentru a reduce riscurile unor epidemii. Mijloacele materiale sunt insa limitate, prefectura avand nevoie de inca 4500 de tone de substante. Mai mult, multi localnici nu vor sa-si paraseasca locuintele, chiar daca acestea sunt aproape distruse, iar zona nu este sigura din punct de vedere sanitar. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), inundatiile reprezinta cel mai intalnit dezastru natural in Europa, dar si cel mai costisitor, sanatatea umana fiind pusa in pericol de astfel de evenimente. Pe langa pagubele produse proprietatilor si infrastructuri, dezastrele provoaca efecte psihologice, care - potrivit OMS - sunt frecvent subestimate. (C.S., L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.